Zašto svakog dana treba pojesti šaku orašastih plodova

Zašto svakog dana treba pojesti šaku orašastih plodova

Prava mera: Zbog visokog broja kalorija koje sadrže orašasti plodovi ne preporučuju se ljudima koji se lako debljaju pa je idealno pojesti šaku na dan - to je sasvim dovoljno da srce i mozak bolje rade.

Foto: Shutterstock

Zbog svoje hranljivosti i nutritivne vrednosti, orašasti plodovi trebali bi da budu deo svakodnevne prehrane jer su jedan od najbolji izvora biljnih proteina, omege  i mikrominerala, kaže nutricionistica Olja Martinić. Dodaje kako su u vreme kad je ishrana bila ograničena orašasti plodovi bili garancija unosa energije, dok danas, zbog visokih kalorija koje sadržavaju, ipak treba imati granicu.

- Na to posebno trebaju da paze ljudi koji imaju problema s održavanjem telesne mase jer im se lako hvataju kilogrami - upozorava. 

Dakle, otprilike šaku oraha preselite u činijicu koju možete držati uz sebe tokom dana, a vrećicu sklonite, kako ne biste izgubili meru. 

Umerena količina orašastih plodova vrlo je poželjna kao međuobrok za učenike i studente, jer su omega masne kiseline kojima obiluju vrlo zdrave za mozak i pamćenje. Sportistima, vojnicima i planinarima preporučuju se, ipak, kao obrok u posebnim uslovima, na primere kad su na teškom terenu ili su u pokretu tekom loših vremenskih uslova, dodaje. 

- Orašasti plodovi mogu biti lagani međuobrok i za ljude koji su na dijeti, no pritom opet treba voditi računa o meri - ne preporučuje se više od 5 do 10 komada oraha, lešnika ili sličnih plodova - kaže Martinić.

Foto: Shutterstock

Ipak, ljudi koji su skloni alergijskim reakcijama moraju biti na oprezu, jer mogu razviti alergiju na orašaste plodove, dok se kod onih koji boluju od divertikuloze (najčešće su to muškarci stariji od 60) ili ulceroznog kolitisa, kao i ljudima na nekoj specifičnoj dijeti, najčešće savetuje da ih izbace iz ishrane ili značajno smanje njihov unos.

- Treba biti vrlo oprezan i kod skladištenja orašastih plodova jer ih vrlo brzo  pronađu paraziti, a u njima vrlo brzo bujaju i plesne. Dakle, svakako ih treba čuvati u posudi s poklopcem - ističe nutricionistica Martinić. 

Dodaje da su joj lično najdraži bademi, dok lešnike priprema isključivo prepržene u šporetu. 

- Brazilski oraščići prijaju, ipak, kad trebam brzo da ublažim osećaj gladi - kaže sagovornica i dodaje da orašaste plodove u ishranu možemo uvrstiti i kroz konzumaciju takozvanih biljnih mleka i alternativnih brašna koja se od njih proizvode.

Bademi

Dobar su izvor vitamina E, koji je jedan od najsnažnijih antioksidansa. Blagotvorno deluju na zdravlje kostiju, poboljšavaju memoriju i smanjuju rizik od Alchejmerove bolesti. 

Foto: Shutterstock

Orasi 

Sadrže najviše alfa linolenske kiseline, koja je oblik omega-3 nezasićenih masnih kiselina, koji su odlični za očuvanje zdravlja srca i pravilan rad mozga.

Foto: Shutterstock

Kikiriki

Obiluje mononezasićenim masnim kiselinama, masnoćama koje pozitivno utiču na zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, i cinkom, mineralom koji je važan za zdravlje rast i razvoj.

Foto: Shutterstock

Indijski oraščići 

Odličan su izvor selena, minerala koji deluje protivupalno i štiti od kardiovaskularnih bolesti. Dovoljno je pojesti oraščić na dan kako bismo osigurali dnevnu potrebu za selenom.

Foto: Shutterstock

Lešnici

Dobar su izvor minerala, poput magnezijuma i fosfora, koji deluju na opuštanje mišića i građu kostiju, te bakra i mangana, koji su odgovorni za zdrave kosti. Najbolji su prženi, bez dodatka soli.

Zatvoreno za komentare.