8 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete što više kukuruza

8 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete što više kukuruza

Kada biramo namirnice bogate antioksidantima, za koje se veruje da štite od raka i drugih bolesti, obično pomislimo na egzotično voće i povrće. Ali dokazano je da su i žitarice, naročito kukuruz, bogate antioksidansima.


Foto: Shutterstock



Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju holesterol, folnom kiselinom koja čuva krvne sudove i vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga.


Za vreme kuvanja ili pečenja kukuruza oslobađaju se molekuli koji štite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala. To povećava antioksidativnu moć kukuruza.


Iako u kukuruzu možemo uživati tokom cele godine, onaj koji jedemo tokom leta i s početkom jeseni sadrži najviše hranljivih materija.



Kuvani i pečeni kukuruz


Mišljenje mnogih je da je sirovo povrće zdravije od kuvanog, ali to ne važi za kukuruz.


Prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobadanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći.


Antioksidansi su molekuli koji pomažu organizmu u odbrani od štetnih slobodnih radikala i tako štite od niza degenerativnih bolesti, poput katarakte, raka, bolesti srca, Alchajmerove bolesti.


Foto: Shutterstock


Ovo su samo neki od razloga zbog kojih bi trebalo ga jedete češće:



- Kukuruz je odlična prevencija protiv Alchajmerove bolesti


- Efikasan je u borbi protiv viška telesne težine


- Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti


- Smanjuje apsorpciju holesterola u krvi


- Reguliše dijabetes i hipertenziju


- Jača kosti


- Reguliše proces varenja


- Deluje pozitivno na kožu i vid

Затворено за коментаре.