Kada biramo namirnice bogate antioksidantima, za koje se veruje da štite od raka i drugih bolesti, obično pomislimo na egzotično voće i povrće. Ali dokazano je da su i žitarice, naročito kukuruz, bogate antioksidansima.
Foto: Shutterstock
Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju holesterol, folnom kiselinom koja čuva krvne sudove i vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga.
Za vreme kuvanja ili pečenja kukuruza oslobađaju se molekuli koji štite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala. To povećava antioksidativnu moć kukuruza.
Iako u kukuruzu možemo uživati tokom cele godine, onaj koji jedemo tokom leta i s početkom jeseni sadrži najviše hranljivih materija.
Mišljenje mnogih je da je sirovo povrće zdravije od kuvanog, ali to ne važi za kukuruz.
Prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobadanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći.
Antioksidansi su molekuli koji pomažu organizmu u odbrani od štetnih slobodnih radikala i tako štite od niza degenerativnih bolesti, poput katarakte, raka, bolesti srca, Alchajmerove bolesti.
Foto: Shutterstock
Ovo su samo neki od razloga zbog kojih bi trebalo ga jedete češće:
- Kukuruz je odlična prevencija protiv Alchajmerove bolesti
- Efikasan je u borbi protiv viška telesne težine
- Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
- Smanjuje apsorpciju holesterola u krvi
- Reguliše dijabetes i hipertenziju
- Jača kosti
- Reguliše proces varenja
- Deluje pozitivno na kožu i vid