Evo zašto treba češće da hodate bosi

Evo zašto treba češće da hodate bosi

Studija istraživača iz SAD-a, Nemačke i Afrike, objavljena u časopisu "Nature", pokazala je da zadebljana koža koja se prirodno formira kada bosi hodamo pruža stopalima bolju zaštitu i udobnost, čak i od cipela.

Foto: Shutterstock

Za razliku od cipela, zadebljana koža, odnosno žuljevi, stopalima pružaju za​​štitu bez ugrožavanja osećaja ili hoda, prenosi "Live Science". Nasuprot tome, cipele smanjuju osećaj stopala i menjaju način na koji se pritisak prenosi iz stopala u zglobove noge. Međutim, istraživači su naglasili da njihovi nalazi ne pokazuju da je hodanje bez obuće zdravije od hodanja u njoj.

"Zabavno je videti kako su se naša tela razvijala kako bi funkcionisala. Hodanje bez obuće može imati prednosti na zdravlje, no to je nešto što je potrebno još proučiti. Čak 200.000 godina hodali smo bosonogi. Najstarija otkrivena obuća datira od pre 8000 godina, iako postoje neki dokazi da je postojala i desetine hiljada godina pre toga", kaže Danijel Liberman, profesor na Harvardu i voditelj studije.

Foto: Shutterstock

Budući da su žuljevi evoluciono rešenje za zaštitu stopala, Libermanov tim je odlučio da proceni šta je bolje - cipele ili žuljevi. 

Njihova studija proučavala je žuljeve stopala više od stotine odraslih, većinom stanovnika iz Kenije. Otprilike polovina ispitanika hodala je bosonoga većinu vremena, a polovina je uglavnom nosila cipele.

Kod bosonogih hodača debljina žuljeva nije uticala na sposobnost stopala da osete tlo po kom hodaju. Upravo taj osećaj tla može pomoći bosonogim hodačima da zadrže ravnotežu, ojačaju mišiće i stvore snažnije neuronske veze između stopala i mozga. 

Foto: Shutterstock

"Predlažemo deci da hodaju bosa kako bi stimulisali živce koji putuju do mozga, sve u svrhu boljeg razvoja", rekao je Tomas Milani, profesor sa "Technische Universität Chemnitza".

Istraživači su takođe otkrili da hodanje u cipelama olakšava korak, no na kraju stvara veći pritisak na zglobove u poređenju s onim što se događa kod bosonogih hodača.​