Evo zašto je povremeno gladovanje dobro za zdravlje

Evo zašto je povremeno gladovanje dobro za zdravlje

Ranija vremena nisu obilovala s tako puno agresora na ljudski organizam, zato je i ljudski vek bio daleko duži. Zašto je povremeno gladovanje dobro za zdravlje?

Foto: Shutterstock

Ako je već došlo do nekih problema ljudi su se lako podvrgavali raznim dijetama i postovima i imali mogućnost da se reše bolesti.

Problem današnjeg čoveka je da se teško i nevoljno podvrgava ikakvim strogim pravilima.

Mora se spomenuti da neki od parazita u našim telima ne mogu, niti žele da izađu na drugi način nego kroz post, zato što se i oni sami hrane namirnicama koje mi uzimamo, a tokom kura antibiotika neki od njih se začaure u zavijucima creva ili jetre, pa se nakon antibiotika ubrzo opet razmnože.

Neke namirnice su im jako drage kao masno, prženo, mlečno, meso, čokoloda, alkohol, gazirano. Zato, ako samo maknemo iz naše ishrane takvu neprihvatljivu i za varenje tešku hranu, već ćemo imati mnogo manje "podstanara".

Hrana koja se teško vari trune u organizmu i takav trulež je jako povoljna sredina za parazite.

Dobrobiti gladovanja

Organizam se hrani namirnicama koje uzimamo u redovnoj ishrani, a isto tako, ako ne uzimamo ništa za jelo u roku od tri dana će organizam će da sagori sve (i najmanje) ostatke od unetih namirnica.

Foto: Shutterstock

Tada počinje da se dešava nešto fenomenalno, organizam počinje da troši svoja tkiva kao hranu, ali to radi savršeno.

Prvo sagoreva i vari sve loše, bolesne (tumori i slično) i odumrle ćelije. Počinje da se dešava prekrasan metod podmlađivanja. Bez lekova, uz samo malo volje i odricanja i bez troškova uništavamo sve što je loše u organizmu.

 Tokom gladovanja sve što je dobro, vitalni organi kao što su mozak, srce, žlezde s unutrašnjim izlučivanjem, su u potpunosti zaštićeni i pošteđeni od bilo kakvih štetnih posledica.

Uz sve to, možda izgleda neverovatno, ali u organizmu se podstiče izgradnja novih ćelija. 

Razlog leži u proteinima koji se neprestano razgrađuju i nadograđuju, koristeći aminokiseline (gradivne jedinice proteina) koje se oslobađaju iz razgrađenih ćelija i ponovo se koriste za nadogradnju novih ćelija, što je dokazano na mnogim ispitivanjima.

Ako gladovanje ide uz sokove tada organi za izbacivanje toksina kao što su bubezi, jetra, koža, creva i pluća mogu lakše do kraja da izbace razne nakupljene štetne materije.

Foto: Shutterstock

Tokom takve vrste gladovanja mogu da se jave razni simptomi kao glavobolje, pojačna tamna mokraća, znojenje, ubrzano disanje i slično, a to je zato što organi za izbacivanje toksina sada imaju mogućnost da izbace mnogo više toksina iz sebe i po desetak puta, nego na način kada se vrši normalna probava, zato što sada ne moraju da troše energiju na varenje.

Na kraju svega, nakon gladovanja (uz sokove ili bez) osim podmlađivanja, svi organi počinju normalniji i osveženi rad. Jača se karakter, nervni sistem, um, žlezde s unutrašnjim izlučivanjem koje sada normalnije luče svoje hormone i još mnogo toga.

Nije zabeležen niti jedan slučaj štetnosti od posta ako se pravilno izvodi, pa čak i kod onih koji nisu ništa jeli već pili samo vodu.

Naprotiv, vitalnost svih se popravila i izlečile su se mnoge bolesti. Istraživanja su pokazala da su postovi uz čajeve, lagane supice, sokove od svežeg voća i povrća imali veći i kvalitetniji zdravstveni efekat od postova samo na vodi.

Danas širom sveta postoje klinike koje rade na principu gladovanja, a naročito su poznate one u Nemačkoj.

Jedan od mnogih primera u jedna pacijentkinja koja je uz sirovu ishranu za 5 meseci skinula 50 kilograma, a uz sve to jako se dobro osećala, mnogo vitalnije i srećnije nego pre.

Zatvoreno za komentare.