Ne miriše lepo, ali to mu je bukvalno jedina mana. Evo zašto je dobro da jedete luk.
Foto: Pixabay
Ukratko rečeno, zdrav je, pa ne bi bilo loše da zanemarite posledice u vidu neprijatnog zadaha.
Šolja sirovog naseckanog luka ima: 41 kaloriju, 0,12 grama masti, 2 grama proteina, 15 grama ugljenih hidrata, 3 grama vlakana, 7 grama šećera i 6 miligrama natrijuma.
Dakle, malo kalorija, solidan udeo vlakana za koja svi znamo da su zdrava, ali to nisu jedini razlozi da jedete luk.
Foto: Pixabay
Ovo povrće je odličan izvor antioksidanata polifenola, koji umanjuju rizik od različitih tipova kancera, i produžavaju životni vek.
Antioksidantima je naročito bogat crveni luk, koji sadrži jako visok nivo kvercetina i antocijanina koji štite od raka.
Osim toga, luk je bogat sastojcima koji imaju protivupalno dejstvo, tako da može da pomogne i u ublažavanju bola izazvanog različitim zapaljenskim procesima u organizmu, kao i prebioticima, kojima se hrane dobre bakterije u našim crevima, koje su važne za snažan imunitet.
Foto: Pixabay
Luk je dakle zdrav (i ukusan), ali ima doduše i nekoliko mana: prvo, može da se desi da plačete kao kiša dok ga seckate. Ako ste osetljivi na to, može da pomogne ako luk nakratko stavite u frižider pre seckanja, pošto niska temperatura usporava oslobađanje komponenti koje nam teraju suze na oči.