Evo zašto nikada ne bi trebalo da izbegavate da jedete luk

Evo zašto nikada ne bi trebalo da izbegavate da jedete luk

Ne miriše lepo, ali to mu je bukvalno jedina mana. Evo zašto je dobro da jedete luk.

Foto: Pixabay

Ukratko rečeno, zdrav je, pa ne bi bilo loše da zanemarite posledice u vidu neprijatnog zadaha.

Šolja sirovog naseckanog luka ima: 41 kaloriju, 0,12 grama masti, 2 grama proteina, 15 grama ugljenih hidrata, 3 grama vlakana, 7 grama šećera i 6 miligrama natrijuma.

Dakle, malo kalorija, solidan udeo vlakana za koja svi znamo da su zdrava, ali to nisu jedini razlozi da jedete luk.

Foto: Pixabay

Ovo povrće je odličan izvor antioksidanata polifenola, koji umanjuju rizik od različitih tipova kancera, i produžavaju životni vek.

Antioksidantima je naročito bogat crveni luk, koji sadrži jako visok nivo kvercetina i antocijanina koji štite od raka.

Osim toga, luk je bogat sastojcima koji imaju protivupalno dejstvo, tako da može da pomogne i u ublažavanju bola izazvanog različitim zapaljenskim procesima u organizmu, kao i prebioticima, kojima se hrane dobre bakterije u našim crevima, koje su važne za snažan imunitet.

Foto: Pixabay

Luk je dakle zdrav (i ukusan), ali ima doduše i nekoliko mana: prvo, može da se desi da plačete kao kiša dok ga seckate. Ako ste osetljivi na to, može da pomogne ako luk nakratko stavite u frižider pre seckanja, pošto niska temperatura usporava oslobađanje komponenti koje nam teraju suze na oči.

Zatvoreno za komentare.