Magične borovnice - izvor zdravlja, lepote i mladosti

Magične borovnice – izvor zdravlja, lepote i mladosti

Ova voćka obiluje sastojcima koji na više načina može pomoći ljudskom zdravlju, ali i da pritom bude neverovatno ukusna i osvežavajuća.

Foto: Shutterstock

Sadrži dosta C vitamina, što ne dovodi u pitanje njeno lekovito dejstvo.

Kao prirodni antioksidans, odlična je protiv anemije, poboljšava vid, podmlađuje kožu, reguliše krvnu sliku, jača kosti, ali i takođe deluje pozitivno na mokraćne kanale, kao i na crevnu floru, itd. 

Plodove je najbolje koristiti u svežem stanju ili kao sok. Osim soka iz njih, moguće je napraviti ukusne i kvalitetne sirupe, džemove, kompote itd. samo što se kuvanjem gubi vitamin C.

Listovi borovnice, s druge strane, prepuni su raznih minerala, šećera, organskih kiselina, itd. 

Od listova borovnice priprema se čaj koji je odličan kao srčani stimulans, kao i diuretik što ga čini dobrim za lečenje bubrega i bešike, a koristi se i kao sastojak biljnih mešavina za lečenje šećerne bolesti. 

Priprema napitka dobija se jednostavnim prelivanjem listova vrelom vodom.

Međutim, pri konzumaciji listova od borovnice treba biti oprezan, jer pri dugotrajnoj upotrebi ili predoziranju može doći do trovanja, koje zahteva dodatno lečenje.

U svakom slučaju, imajući na umu da je borovnica višestruko zdrava, trebalo bi je imati što češće u ishrani.

Kako biste bili sigurni da uživate samo u najboljem što ove magične bobice nose u sebi, morate da obratite pažnju i na to od koga vam one stižu.

Beobašta je poljoprivredno gazdinstvo koje sveže borovnice doprema na najjednostavniji i najbrži način građanima Beograda. Tako dopremljena hrana duže traje, svežija je, ukusnija i zdravija. Sveži proizvodi do vaše adrese stiže u rashladnim dostavnim vozilima direktno sa njiva, bašti i voćnjaka.

Uživajte u najboljem, uživajte u proizvodima Beobašte!