Evo zašto treba jesti borovnice

Jedna bobica zdravlja riznica! Šta je to?

Kako nešto tako malo, kakve su bobice borovnica, može da bude tako savršeno i tako bogato nutritijentima bez kojih nema zdravog tela?

Foto: Shutterstock

Jednostavno, one su deo prirode, a priroda je sama po sebi skoro pa savršena. Evo šta se sve krije u čvrstoj opni modroplave boje i ispod nje...

Flavonoid je sastojak koji borovnice svrstava u prirodne antidepresive koji efikasno popravljaju raspoloženje. Jedinstvena kombinacija vitamina, natrijuma, bakra, fruktoze i kiseline poboljšava varenje stimulišući lučenje želudačnih sokova. Oni su zaslužni za nesmetano kretanje hrane kroz gastrointestinalni sistem.

Jedinjenje formirano od velikih, polimernih molekula uspešno sprečava razmnožavanje bakterija u urogenitalnom traktu. Ono ima i određeno antibiotsko svojstvo, posebno na sojeve Ešerihije koli koja je i najčešći izazivač urinarnih infekcija.

Foto: Shutterstock

Ovo jedinjenje, osim borovnica, sadrže samo još brusnice. Karotenoidi, posebna vrsta antioksidanata, i flavonoidi, poput rutina, resveratrola i kvercetina, zaslužni su za očuvanje vida, jer sprečavaju nastanak makularne degeneracije, katarakte, miopije, hipermetropije, suvoće i infekcije retine. Ljuske borovnice pokazuju moćna antiinflamatorna svojstva koja pomažu u lečenju sindroma iritabilnog kolona i kronove bolesti, ali mogu i da ublaže krvarenje i bolove uzrokovane ulceroznim kolitisom.

Antocijanin kojim borovnice obiluju ubrzavaju detoksikaciju organizma, a posebno su efikasni kada je reč o izbacivanju teških metala, uključujući olovo, živu, kadmijum i arsen, kao i pesticida i herbicida unetih preko voća i povrća.

Foto: Shutterstock

Zapravo, borovnice su, ako su uzgajane u kontrolisanim uslovima, jedina namirnica koje poništava negativne posledice uzimanja drugog voća i povrća. I zato ne časite ni časa, već uzmite svoju dnevnu dozu ovih lekovitih bobica koje nudi poljoprivredno gazdinstvo Beobašta, koje beskompromisno insistira na kvalitetu, poreklu i tretmanu hrane tokom proizvodnje. Da li ste znali da je naša borovnica jedna od retkih svežih namirnica koju možete danas da pojedete? Zašto je to tako? Zato što naši proizvodi do vaše adrese stiže u rashladnim dostavnim vozilima direktno sa njiva, bašti i voćnjaka.

I kada kažemo sveži – zaista to i mislimo. Beobašta - sinonim za sveže borovnice!