Fitnes instruktorka otkriva 3 saveta kako da se rešite celulita zauvek!

Celulit je najveći ženski neprijatelj, a svako ko ga ima zna koliko je teško rešiti ga se. Osim onoga što jedete na njega utiče i to da li i kako vežbate.

Nedavno je lični trener Kamila Akerberg iz Sidneja na svom blogu podelila savete kako da ga se rešite i to jednom zauvek.

Evo kako da ga pobedite:

– Celulit je česta pojava, a većina žena će ga dobiti jednom tokom života. Za muškarce je on manji problem, jer se javlja u manjem procentu na muškom telu. – napisala je Kamila.

– Celulit se uglavnom pojavljuje na butinama, rukama i donjem stomaku, a izgleda kao nepravilna grudva kože. Različita su mišljenja o tome šta ga tačno izaziva, to može biti kombincija faktora, od genetike preko hormonskog disbalansa do gojaznosti. – kaže Kamila.

Celulit ne muči samo gojazne ljude, mršave osobe ga takođe mogu imati. Ako ste skloni celulitu zbog svoje genetike, loša ishrana može uticati na to što ne možete da ga se rešite, pogotovo ako je to praćeno većim procentom masti u telu i nedostatkom vežbanja. Celulit se pogoršava ako osoba boluje od hormonskog disbalansa.

Prvo, da biste ga se rešili, morate da kompletno promenite svoj način ishrane. Kamila ima tri jednostavna saveta za to.

– Pijte dosta vode i jedite hranu sa velikim procentom tečnosti. Hidratacija pomaže da vezivno tkivo ostane elastično i jako, a osim toga pomaže i u topljenju masnih naslaga. – kaže Kamila.

Hrana koja je bogata vodom je idealna za skidanje celulita, a tu spadaju krastavac, šargarepa, karfiol, spanać, rotkvice, kupus, brokoli i patlidžan. 

Dalje Kamila savetuje da jedete što više „inflamatorne hrane“, jer ona podstiče ubrzavanje metabolizma i gubitak telesne mase.

– Zeleno, lisnato povrće kao što su kelj, spanać i brokoli su savršeni za skidanje celulita. Takođe, treba jesti i masne ribe, jer one pomažu topljenje naslaga sa stomaka. – kaže Kamila.

Kao treći savet ona navodi da se zdrave masti moraju uvrstiti u ishranu. Pod zdravim mastima se podrazumevaju bademi, orasi, avokado, laneno ulje i losos. kada povećate zdrave masti, smanjite unos šećera i masti koji se nalaze u brzoj i rafinisanoj hrani.

– Dobre masti će vam pomoći da smanjite nivo loših masnoća u organizmu, a to će redukovati naslage celulita. – kaže Kamila.

Kada je u pitanju vežbanje, ova instruktorka kaže da je dobro to što obično vežbanje pomaže u skidanju masnih naslaga.

– Trening snage treba da bude deo programa za gubitak masti i za izgradnju mišićne mase.- kaže Kamila.

– Izgradnja mišićne mase je ključni korak u skidanju celulita, jer pomaže jačanju tonusa tela. A taj tip treninga ja lično koristim za održavanje moje linije. – kaže Kamila.

Kamila naglašava i važnost uključivanja kardio treninga u trening snage. 

– Kardio trening pomaže smanjenju masnih naslaga, a samim tim i celulita. Može se raditi i sam, bez treninga snage, ali za bolje rezultate je najbolje da se kombinuju. – kaže Kamila.

Kamila još kaže da ne treba biti štedljiv na istezanju nakon vežbanja, jer se tako povećava cirkulacija krvi u telu, zateže koža, a to takođe pomaže smanjenju celulita.

Pročitaj još