5 razloga zbog kojih je zdravo plivati

5 razloga zbog kojih je zdravo plivati

Osim što je prijatno, plivanje je i zdravo. Može se reći da je ono blagotvorno po naš organizam isto koliko i hodanje.

 Photo: Shutterstock

Letnjih desetak dana svakodnevnog plivanja trebalo bi da bude uvod u novu naviku redovnog praktikovanja plivanja, bar dva, tri puta nedeljno. Evo i zašto. 

Jača srce

 Photo: Pexels

Plivanje aktivira i pokreće sve mišiće tela i tako nam pomaže da budemo u boljoj formi, jači, izdržljiviji a to nas čuva od eventualnih bolesti i pomaže da se bolje nosimo s njima, ako nam se dese. Kada kažemo da aktivira i jača sve mišiće, mislimo i na onaj glavni, odnosno srce koje tada jače pumpa krv, obezbeđuje bolju cirkulaciju i popravlja stanje celog organizma.

Jedan od razloga zašto nas plivanje jača leži u tome što voda stvara veoma veliki otpor, mnogo veći nego vazduh kada se krećemo na kopnu,  pa zato moramo više da se potrudimo da ga savladamo.

Smanjuje stres

 Photo: Pixabay 

Kao i svaka fizička aktivnost i plivanje pomaže u opuštanju, otklanjanju nervoze i smanjuje nivo stresa.

Produbljuje disanje

 Photo: Shutterstock

Ljudi koji redovno plivaju imaju veći kapacitet pluća, poboljšava im se provodljivost kiseonika u organizmu. Plivanjem se takođe razvija bolja kondicija i lakše podnosi fizički napor. Jedna od važnih dobrobiti je i ta što produbljuje disanje, zbog čega se posebno preporučuje osobama sa astmom. Najbolji stilovi za njih su prsno plivanje i kraul.

Pomaže zglobovima

 Photo: Shutterstock

Koliko plivanje i voda mogu da pomognu ljudima koji pate od problema sa zglobovima pokazuje činjenica da je hidroterapija jedna od čestih fizikalnih terapija koju im lekari propisuju. Plivanjem se sigurno neće povrediti jer je ono potpuno bezbolno a povećava pokretljivost i elastičnost zglobova i pozitivno deluje na koordinaciju pokreta. I profesionalni sportisti se posle određenih povreda oporavljaju upravo plivanjem.

Uravnotežuje krvni pritisak

 Photo: Pexels

Lagano plivanje pozitivno utiče na osobe sa hipertenzijom. Njima se preporučuje oko 20 minuta plivanja dnevno, pri čemu treba da prave duže pauze, naročito na početku. Plivanje pomaže i onima sa niskim pritiskom, jer učvršćuje krvne sudove, poboljšava cirkulaciju, otporom vode radi svojevrsnu masažu tela i tako ublažava neprijatnosti koje nizak pritisak izaziva.

Zatvoreno za komentare.