5 stvari koje nikada ne treba da radite pre vežbanja

5 stvari koje nikada ne treba da radite pre vežbanja

Nezavisno o tome kada, koliko dugo ili kako jako trenirate - vaš uspeh zavisi o onome šta radite pre i posle treninga. Kako bi dobili maksimum od vremena uloženog u vežbanje nastavite da čitate i proverite koje bi to stvari pre vežbanja trebali da izbegavate ili prestati da radite.

Foto: Shutterstock

Nemoj jesti puno, a pogotovo ne hrane bogate vlaknima

Maleni zalogaj do pola sata pre treninga sasvim je u redu. Ako volite da trenirate ujutru onda će mali, ali birani doručak pomoći u stimulaciji metabolizma i dati vam energiju potrebnu za pokretanje. Malo voća s grčkim jogurtom ili kriška integralnog hleba sa medom svakako je dobra ideja, piše Runtastic.

Ono na šta trebate da pazite jeste hrana bogata vlaknima. Ona će cas držati sitim duže vreme, ali joj duže treba i da se razgradi. Takođe, ako je konzumirate sa puno tečnosti ona podstiče probavni sistem, a to nije praktično ako idete van kuće da trenirate.

Nemojte započinjati vežbu, ako nemate cilj

Za vreme vežbanja razmišljajte o tome šta želite da postignete tom vežbom ili šta želite da postignete generalno tog dana. Napravite plan treniranja i držite ga se. Biće vam lakše da započnete trening, ako imate sređeni plan vežbi koji trebate i želite da odradite.

Dakle, ako imate jasan cilj više energije ćete usmeriti u vežbanje i nećete se baviti nasumičnim vežbama koje vam ne koriste. Koristite svoje vreme mudro. Ako nemate razrađen plan, počnite sa vežbama za rastezanje i obnovu mišića.

Dok ih izvodite, razmišljajte o sledećem koraku i sledećim vežbama. Pripremite telo kako bi se ono osećalo jakim i spremnim za fizičke izazove.

Foto: Shutterstock

Statično rastezanje ostavite za kraj vežbanja

Nije tajna da mnogo ljudi zaboravi na istezanje pre i/ili posle vežbanja, a oni koji se i sete da urade ponekad ga preskoče u želji za što bržim završetkom vežbanja. Ali, istezanje može uveliko doprineti vašim mišićima i njihovom oporavljanju nakon izvođenja vežbi.

Kakvo istezanje je najbolje i kada: Statično istezanje najučinkovitije je nakon vežbanja kada mišići počnu da se stežu. Njihovo istezanje pomoći će za fleksibilnost. Pre treninga trebali bi da zagrejete mišiće i tetive dinamičnim istezanjem. Cilj dinamičnog istezanja je aktiviranje vezivnog tkiva i pripremite telo i mišiće za vežbanje.

Nemoj piti alkoholna pića

Minimalna količina alkohola potrebna je da smanji količinu kontrole koju osoba ima nad telom. On utiče na vašu koordinaciju i koncentraciju i zbog njega nećete moći pravilno da odradite vežbe ili ćete pogrešno proceniti intenzitet kojim ih izvodite.

Ako se to dogodi, posledice ćete osetiti sutradan kada će vam telo poslati signale da ste preterali putem upaljenih mišića.

Foto: Shutterstock

Nemojte piti previše vode

Svi znaju da je vrlo zdravo i bitno piti dovoljno vode i održavati telo hidriranim. Ali, to ne znači da pre vežbanja trebate u sebe da ulijete litar tečnosti. Umesto toga, pijte malene količine za vreme samog vežbanja. Previše vode može napuniti vaš stomak što može dovesti do grčeva ili neugodan osećaj mučnine.

Ako se ne osećaš spremnim za vežbanje, probajte da popijete espreso pre treninga. Runtastic spominje kako su određene studije navele da kafa ima pozitivan učinak na telo i performanse jer kofein stimulira živčani sistem i neurotransmitere.

Takođe, možete da počnete da praktikujete i "power nap" od 15 ili 20 minuta. Taman toliko biće dovoljno da kofein počne da deluje.

Zatvoreno za komentare.