7 načina da smršate brzo i zdravo

7 načina da smršate brzo i zdravo

Poznato je da je najbolji način za trajno gubljenje suvišnih kilograma kombinacija treninga i ishrane pa vam danas dajemo 7 načina za brzo mršavljenje.

Foto: Shutterstock

Prema zdravstveno-statističkom godišnjaku Instituta za javno zdravlje Srbije za 2015. godinu, pet najčešćih uzroka smrti naše populacije bili su oboljenja srčanog mišića (13%), moždani udar (7,3%), zloćudni tumor bronhija i pluća (5,1%), povišen krvni pritisak (4,5%) i srčani udar (4,4%).

Ako pogledate ove uzroke smrti, jasno je da je gojaznost ili povećana telesna masa povezana skoro sa svakim uzrokom sa liste i da ćete redukcijom telesnih masti odnosno mršavljenjem znatno produžiti život. Put do zdravog tela nikada nije bio lakši, na vama je da odlučite da li to želite ili ne.

1. Svaki trening bazirajte na kompleksnim vežbama kao što su čučnjevi, iskoraci i vežbe za stomak. Na prvom mestu sagorećete više kalorija a pritom ćete raditi i na oblikovanju i jačanju ovih atraktivnih mišićnih grupa, što je i cilj većini dama.

2. Vežbajte u jutarnjem terminu, činjenica je da vežbanjem ujutru započinjete sagorevanje masti brže nego ako vežbate u poslepodnevnim časovima, što je sam po sebi dovoljan razlog da ustanete u zoru.

Foto: Shutterstock

3. Nikada ne sme biti više od jednog dana pauze između dva treninga, vežbajte svaki drugi dan, jer tako ubrzavate svoj metabolizam i trošite više kalorija čak i u stanju mirovanja. Dane kojima ne trenirate iskoristite za laganu šetnju.

4. Ne uzimajte ništa slatko niti bilo kakve proste šećere dva sata nakon treninga, u tom periodu vaše telo i dalje ubrzano sagoreva masti i ako pojedete nešto tako zaustavićete taj proces i na neki način upropastiti trening koji ste upravo završili.

5. Dovoljno spavajte i vežbajte odmorni, dva vrlo važna dela treninga mršavljenja, prvi, jer u toku sna opuštate i regenerišete mišiće, a drugi, zato što morate biti dovoljno odmorni da bi sve zadatke koje trener postavi za vas korektno i sa punom snagom odradili, samo maksimalno odrađen trening je dobar trening.

Foto: Shutterstock

6. Ne preskačite kardio-trening, vežbanje na traci ili nekoj drugoj kardio-spravi direktno sagoreva masne naslage, to je dovoljno dobar i jak razlog.

7. Ne plašite se treninga sa tegovima, jedna od glavnih zabluda većine devojaka u fitnes klubovima je bežanje od tegova i strah da će dobiti velike mišiće, verujte da to nije ni malo lako i da niste vi te "sreće", jer je to uz rekreativno vežbanje praktično nemoguće.

Rad sa tegovima sagoreva veliku količinu energije, naročito ako aktiviramo velike grupe mišića i radimo što kompleksnije vežbe.

Najvažnija činjenica kod mršavljenja jeste kalorijski deficit, jednostavno je, kalorijski unos mora biti manji od kalorijske potrošnje koju ostvarujete brzinom metabolizma i fizičkom aktivnošću, manji unos - veća potrošnja i kilogrami moraju ići nadole.

Zatvoreno za komentare.