Ako redovno trčite, vaše srce će kucati 3 godine duže

Ako redovno trčite, vaše srce će kucati 3 godine duže

Trčanje je jednostavan i efikasan način da ostanete u formi. Sve što vam je potrebno su dobre patike. Dokazano je da trčanje smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka, a rezultati istraživanja objavljenog u medicinskom časopisu "Progress in cardiovascular diseases" ukazuju da trčanje produžava život za tri godine.

 Foto: Shutterstock

Istraživači nekoliko velikih američkih univerziteta uporedili su rezultate postojećih studija u želji da utvrde da li drugi oblici fizičkih aktivnosti poput hodanja i vožnje bicikla imaju iste benefite na zdravlje kao i trčanje. Tom prilkom su utvrdili da su dobrobiti trčanja veće u odnosu na ostale rekreativne aktivnosti.

 Photo: Pixabay

Oni su čak izračunali da jedan sat trčanja dnevno čoveku može da produžiti život za sedam sati. Tom računicom se dolazi do zaključka da ako trčite četiri časa nedeljno, vaše srce će kucati čak tri godine duže.

 Photo: Pixabay

Iako svi podaci ukazuju da su vam uz redovno trčanje veće šanse da doživite duboku starost, naučnici smatraju da je za dugovečnost zaslužan zdrav način života. Učesnici istraživanja koji redovno trče potvrdili su da se pravilno hrane, ne puše i piju samo male količine alkohola.

Zatvoreno za komentare.