Četiri znaka da tokom treninga gubite mišićnu masu, a ne salo

4 znaka da gubite mišićnu masu, a ne salo

Nakon što počnete s intenzivnim treninzima koji za cilj imaju gubitak težine, morate voditi računa o tome da li tokom vežbanja gubite salo ili zapravo gubite mišićnu masu, što je izuzetno loš znak.

 Foto: Shutterstock

Gubitak težine je težak i mukotrpan proces. Promena prehrambenih navika ishrane i uvođenje vežbanja može vam ozbiljno promeniti životni stil. Vežbačima je obično cilj smanjenje koncentracije masti u telu i povećanje mišića, ali ponekad taj plan može krenuti i u suprotnom smeru i u tom slučaju ćete početi da gubite mišiće umesto masnoća.

"Izuzetno je loš znak ako počnete da gubite mišiće umesto masnoća, jer mišići su ključni faktor za pokretanje i funkcionisanje tela", kaže dr Džerardo Miranda Komas.

Portal "Health 24" donosi četiri stanja koja su jasan pokazatelj da gubite mišićnu masu, a ne masti:

Iscrpljeni ste

 Foto: Shutterstock

Iz dana u dan osećate kako sve teže radite vežbe, a u pojedinim momentima razmišljate i da ih preskočite u potpunosti.

"Primetićete da gubite na snazi u teretani. Težina tegova koju ste podizali znatno će se smanjiti ili možda nećete moći da istu težinu podignete određeni broj puta", kaže dr Spenser Nadolski.

Osećate da sporo

"Neadekvatna ishrana može dovesti do smanjenja mišićne mase, što može dovesti do oštećenja funkcije određenih mišićnih grupa. Ovo je obično uzrokovano nedostatkom energije i mogućim prekomernim treninzima", kaže dr Miranda Komas.

Ne dolazi do gubitka sala

 Foto: Shutterstock

Ako izgubite na težini, a salo se i dalje nalazi na istim mestima na telu, to je verovatno znak da gubite mišiće.

Brzo gubite težinu

Iako se mnogi raduju brzom gubitku kilograma, to je loša vest za vašu muskulaturu iz razloga što u tom slučaju gubite mišiće.

"Gubitak težine zahteva dug vremenski period i ogromno strpljenje. To je maraton, a ne sprint. Ljudi bi trebalo u proseku da gube jedan kilogram nedeljno i ni gram više", ističu stručnjaci.

Zatvoreno za komentare.