Da li je dobro uzimati lekove protiv bolova posle treninga

Da li je dobro uzimati lekove protiv bolova posle treninga

Upale mišića mogu biti prilično jake i znaju da svima pokvare dan. Najgora stvar kod ovih upala jeste što su one dugotrajne, što će vas mučiti nekoliko dana i što će vas sprečiti da radite najnormalnije dnevne funkcije, a kamoli da se bavite nekim jačim treningom.

Foto: Pixabay

Upravo je to razlog zbog kojeg mnogi uzimaju lekove protiv bolova kako bi smanjili efekte ovih upala i kako bi imali više snage da nastave sa treningom.

Foto: Pixabay

Međutim, postavlja se pitanje da li je to pametna odluka i  da li lekovi protiv bolova u ovim situacijama pomažu ili odmažu. Naučnici su hteli da otkriju ovo pitanje i došli su do sledećih zaključaka.

Jaki lekovi protiv bolova nisu preporučljivi jer oni eliminišu signale koje vam telo šalje. Upala mišića je zapravo odbrambeni mehanizam koji vam govori da su vaša mišićna vlakna oštećena i da ona trebaju da se oporave.

Foto: Pixabay

Određeni lekovi protiv bolova možda uklanjaju bol, ali na taj način vi nemate osećaj da su vaši mišići upaljeni i možete napraviti još veću štetu koju ćete kasnije još duže lečiti.

Foto: Pixabay

Zato doktori i naučnici savetuju da sve što treba da pijete posle treninga jeste ibuprofen ili aspirin. Ove tablete će umanjiti upalni proces i opustiti vaše mišičće, ali ćete ipak uvek imati minimalni bolni osećaj koji će vam govoriti da vaši mišići nisu potpuno oporavljeni.

Zatvoreno za komentare.