Da li je važnija ishrana ili trening?

Da li je važnija ishrana ili trening?

Đavolji advokat kaže: Kada dođe do stiskanja struka, teški metali pobeđuju dijetu. A sad idite i zgromite svoje ciljeve! 

Foto: Shutterstock

Svi smo tu grešili: ponosno smo natrpali u usta nekakav zeleniš, halapljivo gutajući s njim teorije tipa „trbušnjaci se prave u kuhinji” ili ništa manju besmislicu „ishrana čini 90 odsto”. 

Koji je zapravo odgovor na pitanje - da li je važnija ishrana ili trening?

Hrane nas istom porukom godinama: promena onoga što jedemo najsigurniji je put do dugoročne forme.

Međutim, kako god da se servira, to ostaje glupost. Bez kombinovanja treninga i ishrane, nikad nećete popraviti telo.

Istraživači u Centru Fred Hačinson potvrdili su ovo kada su prikupili rezultate nasumičnih istraživanja sprovedenih nad gojaznima: sama dijeta nije ni izbliza tako efikasna za skidanje sala kao što je to kombinacija ishrane i vežbanja.

Uz to, opsednutost hranom može nas odvratiti od mnogo opasnije statistike.

Jedna studija iz 2009. godine otkriva da je loše kardio­respi­ratorno stanje odgovorno za približno 17 odsto smrti kod muškaraca, a gojaznost samo u 3 odsto slučajeva kada nije uzet u obzir nivo aktivnosti.

1. Ukratko, krećite se!

Ima onih koji se s tim ne bi složili jer, čak i uz vrlo slabe fitnes navike, ishranom možete da napravite ozbiljne promene u telesnoj strukturi.

Ako izbacivanje ugljenih hidrata pomaže da za dve nedelje skinete „pojas za spasavanje”, to će vas motivisati da se zdravije hranite, zar ne?

Ne. Posle pet godina 95 odsto pristalica dijete vrati se na početak, a 41 odsto nabaci više kilograma nego što je izgubilo.

Nedavno istraživanje čak je otkrilo da vam samo jedno podvrgavanje takozvanoj dijeti za mršavljenje duplira šansu da u budućnosti postanete gojazni.

Kada previše naglo promenite navike u ishrani, vaš metabolizam se usporava i štedi svaku kaloriju, dodatno otežavajući skidanje sala.

Zbog toga, bilo da je reč o keto bilo o zelenoj dijeti, veoma sam skeptičan prema svakom kratkoročnom planu koji je teško izdržati na duge staze.

Posvetite se nečemu manje od godinu dana i jednostavno nećete telu pružiti priliku da se prilagodi.

Foto: Shutterstock

2. Vežba čini da plan proradi

Osim toga što je, provereno, i sam po sebi efikasan, trening dokazano igra ključnu ulogu u održivosti dijete.

Mnogi od nas potcenjuju mentalnu snagu potrebnu za odupiranje porivima.

3. Čak i malo fizičke aktivnosti ojačava volju

Jedna holandska studija zaključila je da stvaranje vežbačke rutine vodi značajnom porastu samokontrole, verovatno zbog toga što pojačava dotok krvi u frontalnu regiju mozga.

To znači da teretana ne poboljšava samo kardiovaskularni sistem, mišićnu masu, krvni pritisak i raspoloženje, već vas čeliči i u borbi protiv loše ishrane. A to se ne može reći ni za jedan smuti.

Ako ozbiljno vežbate, ne treba da se plašite kršenja svojih nutritivnih zapovesti nekim zabranjenim obrokom.

Opušteno, možete priuštiti sebi i ceo zabranjeni dan. Ali, ako se oslonite samo na ishranu očekujući transformaciju, tu nema mesta proklizavanju: nema sagorevanja viška kalorija bez vežbanja.

Upravo treninzi svaku promenu pretvaraju u održiv način života, što je svakako bolje od kratkoročnih dijetalnih odricanja.

Da biste ovu godinu učinili prekretnicom, obucite trenerku!

Posle pet godina više od 41 odsto pristalica dijete nabaci više kila nego što je skinulo.

Oslanjanje isključivo na zdravu ishranu može da vam upropasti plan za skidanje sala.

Zatvoreno za komentare.