Daska i Supermen - vežbe za ravan stomak

Daska i Supermen – vežbe za ravan stomak

Pored trbušnih, mišiće trupa čine i oni koji se ne nalaze na glavi, rukama i nogama. Od njih zavisi pokretljivost svih zglobova u telu, zdravlje unutrašnjih organa, držanje, ali i stav, pa bi valjalo da vežbate redovno i da im obezbedite tonus i čvrstinu. 

Foto: Shutterstock

Kada je ova grupa mišića zategnuta i čvrsta, nema problema sa držanjem tela i nema bolova u leđima. Osobe sa čvrstim mišićima trupa imaju više snage, ravan stomak, uspešno se bave sportom, izdržljiviji su, lakše dišu, imaju bolju koordinaciju i osećaj za ravnotežu. 

Mišiće trupa možete ojačati kombinacijom predloženih vežbi. 

Daska 

Spustite se na pod u položaj za izvođenje sklekova. Podignite se od poda, oslanjajući se na podlaktice, a laktovi neka budu u širini ramena. Vodite računa da su vam noge ravne, stopala jedno do drugog, leđa ravna, a stomak uvučen.

Foto: Shutterstock

Stegnite mišiće stomaka kao da želite pupak da zalepite za karlicu i zadržite taj položaj od 20 do 60 sekundi. Odmorite se i ponovite položaj od tri do pet puta. 

Bočni trbušnjaci 

Lezite na leđa s jednom rukom ispruženom iznad glave, a drugom savijenom pod glavu. Podignite noge u ravan položaj, vodeći računa da su potpuno ravne. Zategnite mišiće stomaka i polako podignite ramena od poda, te ispruženom rukom pokušajte da dodirnete suprotan kuk.

Foto: Pixabay

Polagano se vraćajte u početni položaj, ali nemojte dopustiti da vam ramena ponovo dotaknu pod. Ponovite 5 do 15 puta pa promenite stranu. Uradite dve do tri serije. 

Supermen 

Lezite na stomak tako da vam noge budu blago razmaknute i opružene. Ruke u visini ramena raširite i zategnite, pa polako odignite od poda najviše što možete i gornji i donji deo tela. I glava treba da vam bude podignuta, a pogled usmeren ka napred.

Foto: Shutterstock

Zategnite sve mišiće i zadržite se u ovom položaju od 10 do 30 sekundi. U početku ponavljajte vežbu do tri puta, a kasnije, kad vam mišići ojačaju, radite je i češće. 

Slovo V 

Lezite na leđa, ispruženih nogu i ruku. Lagano podignite noge od poda, a istovremeno podignite i gornji deo tela dok ne oblikujete slovo V.

Foto: Shutterstock

Zadržite položaj nekoliko sekundi i potom se vratite u početni položaj. Ponovite 5 do 15 puta u seriji, odnosno dve do tri serije.