Evo da li je šetnja dovoljna fizička aktivnost

Evo da li je šetnja dovoljna fizička aktivnost

Ljudskom telu je potrebna fizička aktivnost kako bi bilo zdravo. Šetnja je lagan i besplatan način rekreacije, ali da li je dovoljno da bismo mogli da ga smatramo vežbom koja sa sobom nosi sve dobrobiti za psihičko i fizičko zdravlje?

 Foto: Shutterstock

"Naravno da je bolje, nego sediti, ali kako bismo izvukli maksimum iz hodanja treba da ga kombinujemo sa drugim vežbama (trčanjem, biciklom i plivanjem) i s vežbama snage. Samo hodanje jednostavno nije dovoljno za većinu ljudi. To ne znači da nije dobro za zdravlje, već samo da nije dovoljno", objašnjava , naučnik iz područja sporta.

"Ako možete hodati brzinom od četiri do šest kilometara na sat, pola sata do sat na dan, tada hodanje ima učinka na zdravlje - preventivno deluje na hronične bolesti i smanjuje rizik od povreda kod bavljenja drugim sportovima", dodaje biohemčar Kevin Neto.

Profesor Tim Olds iz Australije  upozorava da je premalo hodati samo pola sata dnevno. Ljudi su nekada hodali 4 do 6 sati svaki dan.

"Kako bismo za 20 posto smanjili rizik od prerane smrti trebalo bi da hodamo barem 56 minuta dnevno ili trčimoi 16 minuta", kaže Olds  navodeći rezultate istraživanja provedenog u Australiji.

Zatvoreno za komentare.