Evo kada možete da očekujete prve rezultate nakon što ste počeli da trenirate

Evo kada možete da očekujete prve rezultate nakon što ste počeli da trenirate

Pa… ovo zavisi od više faktora. Ali, ako ste prvi put u životu počeli da vežbate, priroda je stvari udesila tako da vam "podigne moral".

Photo: Pixabay

Kad "prelomimo" i počnemo da vežbamo, svima nam se, dok se preznojavamo u teretani, po glavi mota isto pitanje "koliko još ovog mučenja moram da izdržim da bi se primetile prve promene".

Očigledno, to zavisi od više faktora, između ostalog i od toga na kom ste nivou fizičke "spreme" u datom trenutku.

Photo: Pixabay

"Ako nikada ranije niste vežbali, možete rezultate da očekujete brže od osoba koje treniraju već godinama, pošto je telo onih koji redovno vežbaju već u formi i napredak se manje primećuje", kaže personalna instruktorka Amanda Hagis.

Ali, ako ste početnik, pridržavate se plana i vežbate recimo između tri i pet puta nedeljno, možete rezultate očekivati za četiri do osam nedelja.

"Ipak, na ovo utiče i vaš tip telesne građe, kao i navike u ishrani", kaže Hagisova.

Photo: Pixabay

Ona savetuje da napravite sopstveni sistem koji će vam omogućiti da pratite napredak, jer je to dobar način da ostanete motivisani.

Možete se, recimo, fotografisati jednom nedeljno, meriti obim struka ili se meriti svakog jutra. Na taj način ćete imati uvid u to koliko ste napredovali, što će vam dati snagu volje neophodnu da istrajete u nameri da se konačno "dovedete u red".

"Pokušajte na svakom treningu da uradite malo više nego na prethodnom, ali nemojte sebi zadavati nerealne ciljeve", kaže ona.

Photo: Pixabay

Neka to bude 15 sekundi izdržaja više, ili dodatnih pet trbušnjaka, na primer.

Važno je samo da ne dozvolite sebi da stagnirate. Ako primetite da niste uopšte umorni posle treninga, vreme je da pojačate tempo!

Do leta imate taman dovoljno vremena da uradite prvi mali korak na putu ka boljem zdravlju i lepšoj figuri.

Zatvoreno za komentare.