Evo zašto je dovoljno da vežbate dva puta nedeljno

Evo zašto je dovoljno da vežbate dva puta nedeljno

Svi mi znamo da je vežbanje dragoceno i za um i za telo, ali i dalje ima osoba koje jednostavno izbegavaju treninge i uvek pronalaze nove izgovore da preskoče efektivno vežbanje.

 Foto: ShutterStock

Ako želite da poboljšate svoje zdravlje i da održite idealnu kilažu, onda je redovan trening neophodan. Savetuje se da izaberete fizičku aktivnost koja će vas pokrenuti i koja će vam popraviti raspoloženje.

Da li biste tražili izgovore da odustanete od današnjeg treninga, ako bismo vam rekli da je dovoljno da vežbate dva puta nedeljno?

U nastavku, fitnes stručnjaci objašnjavaju zašto je dovoljno da vežbate dva puta nedeljno.

Nova metoda za ljude koji nemaju vremena

Izbegavanje treninga se svelo na razne izgovore, a jedan od najčešćih je taj da nemamo vremena.

Verujemo da i vi imate pregršt obaveza tokom dana i da stalno balansirate između privatnih, porodičnih i poslovnih obaveza, i onda vam na kraju dana ostane malo vremena da se posvetite sebi.

Ipak, toliko ste umorni i iscrpljeni, da vam trening nije ni na kraj pameti. Telo nam šalje jasne signale da mu je potreban odmor i da vam treba kvalitetan san.

Ako vežbate dva puta nedeljno, onda nema potrebe da tražite nove izgovore, jer ćete toliko vremena za sebe pronaći. 

Vežbajte vikendom

 Foto: ShutterStock

Ako radite tokom nedelje i za vikend ste slobodni, jutarne časove treba da posvetite treningu. Bitno je samo koliko dugo vremenski vežbate, ne i koliko puta to radite, objašnjavaju fitnes stručnjaci.

Oni kažu da se rezultati vežbanja u oba slučaja vide i da ne treba nikada da odustanete od fizičke aktivnosti samo zato što mislite da nemate vremena ili ste podložni lošoj organizaciji slobodnog vremena.

Po istraživanjima i proračunima, potrebno je 75 minuta nedeljno! To uopšte nije mnogo, zar ne?! 75 minuta je rezervisano ukoliko ste pobornik intenzivnih i napornih vežbi, ali ako radite umerene ili lagane vežbe, biće potrebno 150 minuta. 

Organizujte svoje treninge

Studija koja je potvrdila da je dovoljno da vežbamo dva puta nedeljno, obradovala je mnoge ljude, jer štedi vreme i veoma je učinkovita, odnosno pruža stvarne rezultate.

Imamo samo dva dana na raspolaganju da ispunimo cilj i to je sasvim dovoljno da uradimo mnogo za svoje telo. Tada dajemo sve od sebe, jer ne želimo da protraćimo priliku koju smo sami zacrtali. 

Napravite raspored koji ćete poštovati

 Foto: ShutterStock

Napravite raspored po svojoj meri kako biste uspeli da na najbolji način iskoristite treninge i da ispunite svoje fitnes ciljeve.

Razmislite unapred da li želite da vežbate ujutru ili uveče i kako će vam se to uklopiti u planove sledećeg vikenda. Unapred treba da razmislite i o tome koje ćete treninge upražnjavati.

Imate radne dane na raspolaganju da istražite treninge i da ih prilagodite trenutnoj kondiciji i očekivanjima. 

Negativne strane svakodnevnog vežbanja

Kada vežbamo svakoga dana, naprežemo telo i ne dozvoljavamo mu da se odmori. Kada vežbamo bez odmora, to može da se odrazi i na disbalans hormona. 

Dolazi do smanjenja testosterona i povećanja hormona stresa. Hormonalne promene mogu da dovedu i do nagomilavanja kilograma i do odsustva motivacije za vežbanje.

Uz adekvatnu zdravu ishranu i uz vežbanje, osnažićemo svoj imunitet i uticaćemo na celokupno zdravllje. Treninzi će vas osloboditi od stresa i biće efektivni.

Sada je i naučno dokazano da ćete uspeti da ostvarite odlične rezultate vežbajući dva puta nedeljno. 

Zatvoreno za komentare.