Fitnes test: Proverite koliko ste zapravo fit

Fitnes test: Proverite koliko ste zapravo fit

Kada znate koliko ste fit, biće vam mnogo lakše da ostvarite svoje fitnes ciljeve, ali i da uspostavite odgovarajući režim treninga. Uradite ovaj fitnes test sami kod kuće, zapišite rezultate, pa se ponovo testirajte za mesec dana da proverite koliko ste napredovali.

 Foto: Shutterstock

Sklekovi

Ovom vežbom ćete izmeriti snagu gornjeg dela tela. Snažne ruke noge i grudi će vam omogućiti da relativno lako radite vežbe koje podrazumevaju da opremu vučete ka sebi ili gurate od sebe, ali i da držite leđa u uspravnom položaju.

Kako da izvedete test: Za minut uradite koliko god možete sklekova. Možete ih raditi na kolenima ili oslonjeni na prste nogu, kako vam je prijatnije.

 Foto: Shutterstock

Rezultati: Ako možete da uradite imeđu 13 i 25 sklekova za minut, u dobroj ste formi.

Da biste poboljšali rezultat, radite zgibove i potisak iz benča.

Vertikalni skokovi

Snažne noge pomoći će vam da lakše obavljate svakodnevne aktivnosti, energičnije ustajete i podižete stvari.

Kako da izvedete test: Stanite uspravno pored zida i podignite uvis ruku koja je bliža zidu, koliko god možete. Označite tačku do koje najviše možete da dohvatite. Na prste ruku nanesite malo krede, a zatim skočite koliko možete i dohvatite zid na najvišoj tački skoka. Možete da ponovite skok tri puta i uzmete u obzir samo najbolji rezultat.

 Foto: Shutterstock

Rezultat ćete izmeriti razlikom između dobijenih rezultata koliko ste dohvatili stojeći, a koliko iz skoka.

Rezultati: Rezultati veći od 70 centimetara su optimalni za muškarce, a za žene veći od 60 centimetara.

Da biste poboljšali rezultat, radite čučnjeve, iskorak, i dodajte sprint u svoj trening.

Sprint test

Ovim testom se meri anaerobni fitnes, odnosno koliko ste u stanju da radite neke intenzivne vežbe, poput treninga visokog intenziteta.

Kako da izvedete test: Postavite dve oznake na zemlju, udaljene 30 metara. Trčite od jedne do druge i merite koliko vam vremena treba za to. Odmorite 30 sekundi, pa ponovite, i tako uradite deset puta.

 Foto: Pixabay

Da biste izračunali svoj skor, podelite prosečno vreme koje ste dobili od prva tri sprinta sa prosečnim vremenom poslednja tri sprinta i taj broj pomnožite sa 100.

Rezultati: Skorovi veći od 89 smatraju se odličnim, dok se od 80 do 84 smatraju prosečnim. Ukoliko je vaš rezultat manji od 80, najbolje bi bilo da igrate fudbal ili neki sličan sport koji zahteva dosta kondicije.

Trominutni test hodanja

Na ovaj način ćete izmeriti aerobni kapacitet.

"Koliko je telo sposobno da izdrži fizičke aktivnosti bez odmora zavisi od sposobnosti tela da isporučuje kiseonik mišićima", kaže lični trener Pol Kolins. Drugim rečima, što je veći vaš aerobni kapacitet, moći ćete više da izdržite trčanje na duge staze, hodanje ili vožnju bicikla.

Kako da izvedete test: Stavite ispred sebe prepreku visoku 30 centimetara i najpre podignite desno stopalo na nju, pa se popnite i levim, a zatim u ritmu silazite sa prepreke i penjite se na nju. Pokušajte da uradite 24 ponavljanja za minut. Odmorite minut, a onda minut merite puls.

 Foto: Shutterstock

Rezultati: Muškarci koji imaju puls 84 ili niži i žene koje imaju puls 93 ili niže su u odličnoj formi. Ako vam je puls malo viši od toga ili veći od 100, radite kardio trening da biste poboljšali rezultate.

Trbušnjaci

Ovim testom ćete izmeriti snagu središnjeg dela tela.

Trener Kolins kaže da bez jakog središnjeg dela možete da razvijete nepravilno držanje tela, pa se može javiti i bol u donjem delu leđa.

Kako da izvedete test: Lezite na pod i za minut uradite koliko god možete trbušnjaka.

 Foto: Shutterstock

Rezultati: Ako možete da uradite više od 40 trbušnjaka za minut su u odličnoj ste formi, ali uvek ima mesta za poboljšanja.

"Aktivnosti poput pilatesa mogu da vam pomognu u jačanju središnjeg dela tela, a možete i jednostavnim uvlačenjem stomaka ka unutra dok dišete", kaže Kolins.