Imate upalu mišića? Otkrićemo vam kako da smirite bol bez analgetika

Imate upalu mišića? Otkrićemo vam kako da smirite bol bez analgetika

Nekada upala mišića posle napornog treninga može da bude toliko jaka da poremeti normalno funkcionisanje. Mnogi u toj situaciji posežu za analgetikom kako bi zaustavili bol, iako je poznato da mnogi od njih negativno utiču na razvoj mišića, a mogu da oštete i bubrege. 

 Foto: Unsplash

To je motivisalo mnoge stručnjake i laike da pronađu prirodan način uklanjanja boli. Uspeli su, a vi ga verovatno već imate kod kuće.

Reč je o bananama za koje istraživanje tvrdi da mogu biti korisne za sportiste. Studija se fokusirala na mali uzorak od 20 muških i ženskih biciklista koji su izvozali četiri etape od 75 kilometara. 

 Foto: Pixabay

Pre svakog ciklusa pili su napitak koji se sastojao od šest odsto  šećera, vode i jedne od dve vrste banana. Analize krvi učesnika istraživanja rađene su pre i posle svake etape. Naučnici su tom prilikom otkrili da banana ne samo da su bile korisne za održavanje energije u toku vožnje bicikle, već su izrazito ublažile oticanje mišića, upale i bolove nakon toga.

 Foto: Unsplash

Doktor Dejvid Nedjman, jedan od autora studije, tvrdi da se metaboliti banane koji imaju sličan učinak kao aspirin ili ibuprofen povećavaju u krvotoku. To je približilo ideju o bananama kao idealnoj hrani za sportiste.

Zatvoreno za komentare.