Ispovesti fitnes instruktora: Ove stvari vam nikada nećemo reći u lice

Ispovesti fitnes instruktora: Ove stvari vam nikada nećemo reći u lice

Evo šta bi fitnes instruktori želeli da znate, ali vam ipak nikad neće otvoreno reći.

Foto: Shutterstock

Ako idete da vežbate negde, znate kako stvari stoje. Instruktori u teretanama uglavnom su "srećni" ako mogu malo da viču na vas i kažu vam da se spustite u izdržaj "dok ne kažem dosta". Ili dok se ne ispovraćate, šta god da se pre desi.

Ali, znate i da je sve to za vaše dobro i da ako već idete negde da vežbate, naročito ako plaćate personalnog trenera, želite upravo takvog - strogog i ledenog, onog koji će neumoljivim glasom i ledenog izraza lica nastaviti da broji dok vi govorite da ne možete više.

Foto: Shutterstock

To je jedini način da postignete cilj.

Pitali ste se nekad šta stvarno misli, dok tako broji i ne obazire se na vaše kukanje?

Evo šta kaže Kamila Bazli, personalna instruktorka iz Australije, šta bi volela da njeni klijenti znaju, iako im ona to neće otvoreno reći.

Nemojte da govorite da niste imali vremena ili da ste zaboravili da jedete

Foto: Shutterstock

Za Kamilu, ovo je bukvalno "najgori izgovor na svetu".

"Niko danas nema viška vremena, ali svi možemo da nađemo vremena za ono što je važno. To je pitanje prioriteta", kaže ona i dodaje da svojim klijentima uvek savetuje da planiraju unapred.

"Odredite šta vam je cilj, a onda put do cilja podelite u male korake od kojih nećete odstupati ni po koju cenu. Ali, postavite standarde kojih ste zaista spremni da se pridržavate, jer je to neophodno da biste postigli ono što želite."

Svi stručnjaci slažu se da je planiranje unapred dobar način da to postignete.

"Verujte, ako ste imali vremena da se sažaljevate zbog toga koliko ste umorni i iscprljeni i zauzeti, onda ste imali vremena i da sebi pripremite zdrav obrok koji će vašem telu pružiti neophodne nutrijente", kaže Bazlijeva.

Prestanite da se poredite sa drugima

Foto: Shutterstock

Teško je odoleti iskušenju, naročito ako vežbate redovno, da bacite pogled na druge i vidite kako napreduju.

"Toliko puta u toku dana čujem ljude kako se porede sa drugima, da je to zastrašujuće. Važno je da shvatite da vežbanje nije nešto univerzalno, neće svima odgovarati isti tip treninga. Prestanite da gledate šta radi osoba pored vas i radite ono što vam instruktor kaže.

Vi ste vi, i treba da pokušate da budete što je moguće bolje, fizički i mentalno, u skladu sa tim.

Ako se poredite sa drugima, stradaće vam samopouzdanje", kaže ona.

"Važno je da merite napredak u odnosu na vas same prošle nedelje, prošlog meseca, prošle godine. To je jedino merodavno. I samo na taj način možete steći pravu sliku i shvatiti koliko ste se promenili, koliko ste napredovali i koliko se pridržavate svog puta do cilja."

Ako varate, varate samo sami sebe

Foto: Shutterstock

Bazlijeva se već godinama bavi fitnesom, i kaže da je svakom instruktoru jasno kad klijent kaže da radi "sve što treba, ali nema nikakvog napretka" da to nije istina.

Nemoguće je da "radite sve kako treba" a da ne napredujete, toliko je jednostavno.

"Da li stvarno menjate svoje navike i način života, ili samo razmišljate o tome kako će lepo biti kad ih promenite? Ako radite ono što ste oduvek radili, izgledaćete onako kako ste oduvek izgledali", kaže ona.

"U jednom trenutku ćete morati da budete iskreni prema sebi. Jedino što vas sprečava da postignete ono što želite ste vi sami. Želja je prvi korak, ali posvećenost vas vodi do cilja."

Zatvoreno za komentare.