Kako da budete u formi čak i ako ne podnosite vežbanje

Kako da budete u formi čak i ako ne podnosite vežbanje

Većina ljudi na početku godine donese odluku da će voditi zdraviji život i više vežbati. Međutim, lako je to reći a malo teže uraditi, naročito ako je reč o osobama koje i nisu toliko vredne kada je vežbanje u pitanju.

 Foto: Shutterstock

Ipak, izgleda da postoji rešenje. Evo kako da dođete do maksimalne razlike u izgledu uz minimalan napor.

1. Umesto sedenja, pokušajte da stojite

Sedenje na stolici kičmu uglavnom drži u savijenom položaju. Osim toga, previše sedenja povezuje se sa pasivnim životnim stilom koji je često uzročnik brojnih oboljenja i viška kilograma.

 Foto: Shutterstock

Zato, umesto da sedite, kad god vam se ukaže prilika ili želite da napravite pauzu, vi ustanite i prošetajte, naročito ako obavljate kancelarijski posao. Idite peške do posla, u busu pokušajte da stojite, a ne da sedite, izađite na pauzu za ručak, penjite se stepenicama, a ne liftom… Videćete koliko će ova mala promena rutine prijati i vašem telu i vašem duhu.

2. Radite čučnjeve poput trogodišnjaka

Da li ste znali da kada trogodišnjaci sede u čučećem položaju, oni zapravo vežbaju? Naime, čučanj je najprirodniji položaj za odmor ljudskog tela. Nažalost, oko četvrte godine, tu ulogu preuzima stolica, te tako vremenom gubimo fleksibilnost i sposobnost da sedimo u čučećem položaju.

 Foto: Shutterstock

Čučanj ne samo da drži naše bokove fleksibilnim, već i postavlja naš sistem za varenje u pravilan položaj, što olakšava rad creva. Stoga, kako biste svom organizmu osigurali ove benefite, nastojte da dnevno makar tri minuta budete u čučećem položaju i videćete kako će se to pozitivno odraziti na vašu formu i celokupno stanje vašeg organizma.

3. Vežbajte u prirodi

Do 75. godine, dve trećine nas će patiti od hronične bolesti i možda se oslanjati na farmaceutske lekove koji će nas održavati u životu… Kako biste tu fazu sprečili ili makar odložili što je više moguće, pronađite fizičku aktivnost koja vam prija i krenite sa vežbanjem na vreme.

 Foto: Shutterstock

Jedno od sjajnih rešenja jeste vežbanje u prirodi. Po parkovima ima dosta sprava za vežbanje, pa eto ideje da isprobajte neku od njih kada se sledeći put nađete u tom okruženju.

4. Krevet kao podloga za vežbanje

Najbolja stvar kod kreveta, je to što je veoma udoban, te je kao takav idealna podloga za vežbanje.

 Foto: Shutterstock

Na krevetu se možete protezati, istezati, raditi makazice ili druge vežbe za zatezanje nogu i zadnje lože, i to sve dok gledate omiljeni film ili čitate knjigu. Može li bolje od toga?

Zatvoreno za komentare.