Kada možete da preskočite trening

Kada možete da preskočite trening

Pripremili smo koje situacije su skroz opravdane da tog dana odložite trening za neki dan kada ćete se osećati bolje i spremnije. 

 Foto: Shutterstock

Imate mamurluk

U slučaju blage dehidratacije, lagani trening može učiniti da se osećate bolje, podići nivo endorfina i podstaknuti vas da pijete što više tečnosti, odnosno bezalkoholnih pića. Ali, ako vaše srce kuca brže ili patite od vrtoglavice, ne izigravajte heroja. Dehidratacija je stanje koje može prouzrokovati gubitak svesti, kaže Kordelija V. Karter, doktor medicine i direktor centra Women’s Sports Medicine na njujorškom Univerzitetu Langon. U oba slučaja, pijuckajte napitak sa elektrolitima ili kokosovu vodu.

Osećate bolove u mišićima

Teško se uspravljate nakon obavljene nužde u toaletu posle  završenog treninga vežbi za noge? Nemojte da se forsirate. Osetljivost mišića obično traje od 24 do 48 sati posle vežbanja, koliko traje i napet osećaj u nogama, zgrčenost mišića i umor, kaže Leonidas Skantalidis, fizioterapeut i specijalista ortopedije u Njujorku. Dan odmora od treninga, plus malo istezanja i pešačenje, mišiće može učiniti snažnijim i pomoći im da se brže oporave.

Dobili ste menstruaciju

 Foto: Shutterstock

Biti aktivan za vreme ciklusa zaista može ublažiti menstrualne grčeve. Ipak, kod 5 procenata žena javlja se obilnije krvarenje od normalnog koje prouzrokuje anemiju praćenu gubitkom znatne količine gvožđa zbog koje osećate blagu glavobolju, umor i/ili slabost. Ako ste upravo vi jedna od tih žena, u tim danima razmislite o uzimanju odmora od nedelju dana, kaže dr Karter. I ne zaboravite da se sa svojim lekarom konsultujete o korišćenju suplemenata gvožđa koji takođe mogu da pomognu.

Imate temperaturu

Dok neka istraživanja pokazuju da ćete pobediti prehladu i ojačati imunitet ako se dobro preznojite, temperatura viša od 38 stepeni i simptomi gripa (poput bolova u telu i drhtavice) jasan su pokazatelj da je vašem telu potrebna sopstvena snaga da bi se oporavilo, kaže Skantalidis. Takođe, mogli biste da zarazite i ostale polaznike grupnih časova joge pa se odlazak na trening ne preporučuje u toku sledećih nedelju dana. Nastavite svakako - ali ovaj put kod kuće!