Kako da vam mišići rastu i posle treninga

Kako da vam mišići rastu i posle treninga

Znate li da nepravilnom termičkom obradom neretko uništavate mnoge hranljive materije iz hrane?

Foto: Shutterstock

Poznata nutricionistkinja Sofi Klasens predstavila je svetu nove tehnike kuvanja i otkrila kako da što bolje sačuvamo zdrave sastojke iz namirnica. Pogledajte najbolje kulinarske trikove koji čuvaju zdravlje i pomažu nam da održimo formu.

Prvi korak

Početni korak uključuje vrlo malo obrade da bismo sačuvali sve vitamine, minerale i druge nutritivne sastojke. Naravno, ovaj metod je nemoguć ako govorimo o mesu i živini, ali evo nekoliko ideja kako da hrana na vašem tanjiru bude što svežija.

- Isecite tanko šargarepe, tikvice, krastavac ili jabuke i njima prekrijte salatu ili pastu.

- Dodajte crveni luk obrocima jer je on ukusan i veoma bogat izvor antioksidanata.

- Obogatite svoj obrok i zelenom salatom.

- Kriška celera, biber i mladi luk mogu biti zanimljiva užina – a svakako zdravije rešenje od grisina i sličnih grickalica.

Takođe, jeste li znali da je paradajz daleko zdraviji kuvan?

Kuvanje u ključaloj vodi

Malo je poznato da ključala voda zadržava sve hranljive sastojke namirnice koja se u njoj nalazi. Stručnjaci preporučuju da to izbegnete tako što ćete održavati vodu mlakom. Možda će proces trajati duže, ali će proteini ostati u mesu umesto da se razliju i da od obroka ne dobijete ništa.

Foto: Shutterstock

Međutim, ključanje je odlično za povrće poput krompira, cvekle, graška, kukuruza i pasulja, jer mu je potrebno više vremena da bi se skuvalo. S druge strane, voda “krade” hranljive materioje brokoliju, špargli i pasulju.

Blanširanje

Ovaj metod je poželjniji je čuva nutritivnu vrednost vaše obroka. To pogotovo važi za spanać, potočarku i rukolu. Isto važi za papriku i paradajz, jer ćete lakše skinuti kožu biljke.

Kuvanje na pari

Ova tehnika je dobra za jaja, koja će na ovaj način biti savršen doručak. Ali najbolje se pokazala u slučaju kuvanja bele ribe spremljene u ključalom mleku, zajedno s biberom u zrnu, lovorovim listom, svežim peršunom i kolutićima luka.

Priprema u ulju

Ovo je nešto najlošije što možete da uradite svom struku!

Foto: Shutterstock

Izbegavajte ovako pripremljenu hranu, iako su neka ulja poželjna u ishrani (naročito maslinovo). Duboko pržena hrana je termički zgusnuta, pa nema prostora da namirnice puste svoje sokove. Svakako je bolja varijanta da salatu prelijete maslinovim uljem, nego da u njemu pržite krompir.

Prženje

Ovo je možda i najlakši (a sigurno najbrži) način obrade hrane. Namirnice najčešće zadržavaju i boju i hranljive materije, ali nije najzdravije rešenje.

Imajte na umu da visoke temperature nisu neophodne, kao ni previše ulja – mnoge namirnice će ispustiti svoje sokove. Tako, recimo, plavi patlidžan ispušta sopstveno ulje i daje vašem obroku ukusnu kašastu teksturu. Fileti lososa su veoma ukusni ako se spremaju na ovaj način, a dovoljno je da dodate čen belog luka i iseckanu koru limuna, pržite na maslinovom ulju i tihoj vatri da dobijete savršen ručak.

Pečenje u rerni

Na ovaj način se sjajno priprema meso, a složićete se ovaj metod i prilično lagan ako ne spadate u vrsne kuvare. Sastojci će ostati netaknuti ukoliko meso umotate folijom, pogotovo crveno meso i piletina.

Foto: Shutterstock

Neka od jela koje bi trebalo da pripremate na ovaj način su: riba s kriškama limuna, krompir s cveklom i mediteranska mešavina s tikvicama, patlidžanom, paprikom i paradajzom.

Uživajte u proteinima!

Grilovanje

Grilovanje će doslovno istopiti svu mast iz mesa. Takođe, zahvaljujući ovakvoj pripremi, hrana će dobiti poseban ukus i miris.

Zatvoreno za komentare.