Kako sprečiti upalu mišića posle duže pauze

Kako sprečiti upalu mišića posle duže pauze

Kada preskočite odlazak u teretanu nekoliko dana, nedelja ili meseci i odlučite da se vratite u formu, u većini slučajeva dobijete upalu mišića. Uz nekoliko pravih saveta to ćete izbeći a za početak treba da znate da je pod upalom mišića pogrešno vežbati do iznemoglosti, jer onda ne dajete organizmu vremena da se oporavi.

Postepeno povećavajte jačinu vežbi

Photo: shutterstock

Ako radite duže i napornije, te povećavate intenzitet svaki put, upala mišića je neizbežna. Umesto toga radite sledeće. Na primer, ako dižete tegove, povećavajte težinu lagano, ali ne i broj vežbi. Lagano podizanje intenziteta će izazvati bol u mišićima koji može da se izdrži.

Slušajte svoje telo, a ne drugare iz teretane

Photo:pixabay

Bitno je znati da nemaju svi iste sposobnosti za vežbanje, te zbog toga ne treba nikoga da kopirate ili se trudite da radite količinski isto kao oni. Od istog vežbanja neko dobije upalu mišića, a drugi i ne osete.

Masaža dobro dođe

Photo: unsplash

Nakon napornog vežbanja koristite valjak od pene kako biste izmasirali mišiće i uradite vežbe koje opuštaju mišiće. Ipak, to ne znači da treba da danima odmarate. Aktivnost, ne previše intenzivna, ubrzava proces izlečenja. Joga je odličan način da telo bude aktivno, a da nije izloženo velikom naporu.

Joga odlična zamena za trčanje

Photo: unsplash

Studije su pokazale da sesija istezanja jednako doprinosi odmoru tela kao desetominutne kardio vežbe nižeg intenziteta. Tako na primer možete praktikovati jogu umesto da trčite, voziti na sobnom biciklu ili hodati na traci.

Topla kupka pospešuje cirkulaciju

Photo:pixabay

Istezanje pre spavanja poboljšava protok krvi, što pomaže u lečenju bolnih mišića. Ukoliko imate upalu mišića, odmorite te delove dva ili tri dana, ali radite lagane vežbe. Takođe, okupajte se u toploj vodi jer to pospešuje cirkulaciju i jedite proteinske obroke.

Zatvoreno za komentare.