Vreme vežbanja nije isto kod muškaraca i kod žena

Vreme vežbanja nije isto kod muškaraca i kod žena

Vežbanje je dobro za zdravlje, samim tim utiče i na dugovečnost, ali koliko dnevno treba vežbati razlikuje se za muškarce i žene.

 Foto: Shutterstock

Žene koje žele da dožive 90. godinu trebalo bi da imaju približno istu kilažu koju su imale u dvadesetim godinama, kažu naučnici, ali važno je i koliko vremena vežbate. 

Istraživači su pratili 8.000 muškaraca i žena u kasnim šezdesetim godnama, i ispitali ih o tome koliko su kilograma imali kada su bili mlađi. Holandski tim naučnika otkrio je da žene koje su tokom života dobile tek mali broj kilograma u odnosu na broj kilograma iz mladosti, imaju veće šanse da dožive desetu deceniju života.

Sa druge strane, kod muškaraca nije primećena veza između kilograma i godina života.

 Foto: Shutterstock

Ova studija je analizirala i koliko su učesnici bili fizički aktivni, a ispostavilo se da što su muškarci fizički aktivniji, to imaju veće šanse da dočekaju desetu deceniju života.

Sa druge strane, najbolji efekat na zdravlje žena ima vežbanje od sat vremena dnevno - a sve više od toga vremenom počinje da im šteti.

Naučnici su u fizičku aktivnost računali i umerene aktivnosti poput sređivanja bašte, šetanja psa, šetnje, vožnje bicikla, ali i timske sportove.

Preciznije, stručnjaci tvrde da žene koje su fizički aktivne između 30 i 60 minuta dnevno, imaju 21 odsto veće šanse da dožive devedesete godine života, u odnosu na one koje vežbaju manje od pola sata.

Šanse da dožive ove godine najveće su za one koje vežbaju oko sat vremena dnevno, a za one koje vežbaju duže od toga šanse se naglo smanjuju.

 Foto: Shutterstock

Muškarci koji vežbaju pola sata dnevno imaju 34 odsto veće šanse da dočekaju desetu deceniju života, ali je, recimo, šansa još veća (39 odsto) za one koji vežbaju po 90 minuta dnevno.

"Dok se fizička aktivnost povezuje sa dužim životom kod pripadnika oba pola, izgleda da je muškarcima bolje da budu što aktivniji, dok je ženama najbolje da budu aktivne po sat vremena dnevno, barem sudeći po rezultatima", kažu naučnici.

Oni nisu sasvim sigurni zašto vežbanje različito utiče na dugovečnost muškaraca i žena, ali smatraju da to verovatno ima veze sa hormonima, rađanjem, genima i stilom života.