Koliko mišića može da se dobije posle mesec dana treniranja?

Koliko mišića može da se dobije posle mesec dana treniranja?

Možete li, posle mesec dana treninga, da vidite rezultate, odnosno veće mišiće? Koliko mišića možete da dobijete za mesec dana? Evo šta kažu stručnjaci.

 Foto: Shutterstock

Izgradnja mišića se ne dešava preko noći, već je za to potrebno dosta napora i posvećenosti, da biste videli rezultate.

Za primetno povećanje mišića trebaće vam godine, pre nego meseci, a količina mišića koju možete da dobijete za mesec dana je prilično mala.

Ako stanete na vagu posle mesec dana treninga i vidite promenu kilaže, nemojte odmah da se ponadate da su to mišići – verovatno je reč o gubitku ili zadržavanju tečnosti u telu.

Koliko mišića možete da dobijete za mesec dana

Količina mišića koju možete da dobijete za mesec dana varira od osobe do osobe, kaže fizički terapeut Mark Džejkobčik.

"Maksimalna količina mišića koju možete da izgradite za mesec dana se razlikuje ne samo između muškaraca i žena, već i od osobe do osobe.

Na to utiču i intenzitet treninga, učestalost, genetika, ishrana, odmor, nivo hormona...", objašnjava on.

 Foto: Shutterstock

Ipak, ističe da čak i ako su vam ishrana i trening besprekorni, ne očekujete da vidite neke bitne rezultate za mesec dana.

"Kada se sve to uzme u obzir, prosečan muškarac može da dobije najviše oko 800 grama mišića za mesec dana, a žene upola manje", tvrdi Džejkobčik.

Vežbe koje ubrzavaju izgradnju mišića

Iako nikakve vežbe ne mogu da vam pomognu da preko noći izgradite mišiće, činjenica je da su neke vežbe delotvornije od drugih u izgradnji mišića.

"Naporne vežbe snage grade mišiće brže nego neke lagane vežbe snage ili kardio", kaže Džejkobčik.

Da bi se mišić promenio i porastao, objašnjava on, "stimulans tj. vežba mora da izazove male 'procepe' na mišićima, koji uz odmor i pravilnu ishranu postaju veći i jači nego ranije".

Ukratko, da biste izgradili mišiće, morate da koristite svoje mišiće. Preporučuju se vežbe koje podrazumevaju podizanje tegova, dok kardio trening u ovom slučaju daje minimalne rezultate.

I lični trener Bendži Tajger je saglasan sa tim.

"Da biste izgradili mišiće morate više da vežbate snagu, a manje kardio. Ako radite kardio trening, on vam pomaže da skinete višak kilograma tj. salo, ali ako radite previše kardio treninga, onda počinju da se troše i mišići".

Kako ishrana utiče na izgradnju mišića

Još jedna stvar koju treba da razmotrite ako želite veće mišiće su vaše navike u ishrani.

Stručnjaci kažu da mišiće možete da izgradite kako god da jedete, ako trenirate, ali ističu da ishrana bogata masnom hranom i zasićenim mastima usporava rast mišića.

 Foto: Shutterstock

"Kvalitet, kvantitet i tajming obroka imaju direktan uticaj na mogućnost da povećate mišiće", ističe Džejkobčik.

Onima koji imaju ozbiljnu nameru da budu mišićaviji, preporučuju se prirodne namirnice bogate proteinima.

Za najbolje rezultate, savetuje se da se ove namirnice unesu oko pola sata do sat vremena nakon treninga jer je to "optimalno vreme da mišići iskoriste unet protein za proces oporavka".

Izgradnja mišića je spor proces, ali trud i posvećenost zdravim životnim navikama će se vremenom pokazati. Budite strpljivi!

Zatvoreno za komentare.