Brzo i lako do željene forme: Ne treba vam teretana, dovoljno je samo da redovno hodate

Brzo i lako do željene forme: Ne treba vam teretana, dovoljno je samo da redovno hodate

Mnogi, a naročito mladi, skloni su da radi održavanja dobre kondicije i linije, sate i sate provode u teretani, preznojavaju se vežbajući u zatvorenom prostoru, dižu tegove, veštački hodaju na traci, umesto da jednostavno šetaju. Za razliku od teretane, šetanje ne košta ništa, ne traži naročitu opremu, a ima iste efekte kao i vežbanje u teretani. Pritom je i osećaj lepši, jer se diše svež vazduh.

Foto: Shutterstock

Da bi hodanje dalo prave efekte u mršavljenju i postizanju dobre kondicije, neophodno je da se poštuje nekoliko preporuka:

Kao prvo, nije dovoljno da se hoda polako, nogu pred nogu. Od takvog hodanja se neće izgubiti kilogrami. Treba hodati malo brže, da se čuje disanje i oseti blag umor od hodanja.

Ni prebrza šetnja nije dobra, jer u tom slučaju, naročito ako ste nepripremljeni, pa krenete naglo da hodate dugo i brzo, možete samo da zaradite upalu mišića.

Foto: Shutterstock

Za zdrave osobe poželjna je brzina od četiri do pet kilometara na čas. U početku, treba hodati kraće i sporije, zatim postepeno povećavati rutu šetnje i brzinu. Ako se odlučite na šetnju kao svoju teretanu i svoj pilates, šetajte redovno.

Najbolje je da šetate svakoga dana u intervalima od najmanje jednog sata, a ako ne uspevate baš da postignete optimalnu dozu, onda šetajte barem dva do tri puta nedeljno i ne manje manje od pola sata.

Foto: Shutterstock

Idealno vreme za šetnju, naročito ako se njome želite otarasiti viška kilograma, jeste sat do dva posle obroka. Nije svejedno ni kako hodate - stomak treba da bude uvučen, a ramena i trup ispravljeni.

Najbolje je šetati kroz šumu ili pored šume, ali ako to nije izvodljivo, gledajte da ne hodate baš pored ulice kojom prolaze automobili i zagađuju vazduh. 

Zatvoreno za komentare.