Kako do vitke linije bez odricanja

Kako do vitke linije bez odricanja

Doneli ste odluku da želite da promenite nešto u svom životu, da hoćete da izgledate bolje i imate vitku liniju, ali da ne želite mnogo da se odričete omiljene hrane. Kako to dostići? Na putu dostizanja željenog izgleda treba postaviti 10 ključnih koraka koje treba preći na putu ka ostvarivanju vitke linije i njih uvek moramo da imamo pred sobom, čak i u onom trenutku kada možda poželimo da odustanemo.

 Foto: Shutterstock

Profesor dr Budimka Novaković, dijetoterapeut sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, naglašava da prihvatanje principa pravilne ishrane ne treba shvatiti kao odricanje od bilo kakvog zadovoljstva već kao važan korak ka postizanju i očuvanju dobrog zdravlja. Sve vodeće bolesti u svetu, a i u Republici Srbiji imaju za uzrok nepravilnu i preobilnu ishranu. Celoživotna pravilna ishrana treba da bude deo obrazovanja i životne filozofije svakog čoveka.

Šta treba uraditi

10 ključnih koraka i saveta šta je važno da radimo po savetu profesorke dr Budimke Novaković su:

- želja da se postigne i održi poželjna telesna masa tokom života

- svakodnevna ishrana treba da je zasnovana na namirnicama od celog zrna, povrću, voću i mahunarkama

- svakodnevna fizička aktivnost

- ograničavanje unosa ,,brze hrane”

- visoko prerađene namirnice u što većoj meri zameniti sirovim namirnicama

- konzumiranje mesa i proizvoda od mesa ograničiti na preporučene količine

- značajno smanjiti unos soli

- svesti konzumiranje slatkiša na razumnu meru

- konzumirati omiljene napitke zaslađene niskokalorijskim zaslađivačima

- ograničiti unos alkohola.

Prihvatanje principa pravilne ishrane ne treba shvatiti kao odricanje od bilo kakvog zadovoljstva već kao važan korak ka postizanju i očuvanju dobrog zdravlja.

Važnost upotrebe zaslađivača

Budući da ne želimo da se odreknemo omiljenog slatkog ukusa, a da želimo da imamo vitku liniju, značajnu pomoć možemo da dobijemo tako što ćemo uzimati proizvode sa niskokalorijskim zaslađivačima.

 Foto: Shutterstock

Niskokalorijski zaslađivači su stručno veoma korisni i zdravstveno bezbedni u snižavanju energetske gustine pojedinih namirnica i ishrane u celini pa posledično i u smanjenju rizika za nastajanje prekomerne telesne mase i gojaznosti. Želja za slatkim ukusom može da se zadovolji uz pomoć niskokalorijskih zaslađivača, a da se pri tome ne poveća telesna masa. Svakodnevna ishrana treba da pruži mogućnost konzumiranja napitaka ili namirnica koje imaju sladak ukus ali ne sadrže šećere što omogućava postizanje boljeg kvaliteta života, a to je uloga niskokalorijskih zaslađivača – dodaje dr Novaković.

Kontrolisanje porcija

Veliku ulogu u održavanju dobre linije ima i kontrola porcija. Jer, kada shvatimo da ne treba biti neumeren i da sve možemo da jedemo samo moramo da vodimo računa o količini, odmah ćemo osetiti boljitak. Tu se nameće pitanje, na šta najvise treba obratiti pažnju prilikom kontrole porcija?

 Foto: Shutterstock

Profesor dr Budimka Novaković izdvaja nekoliko stvari koje moraju da se znaju ukoliko se želi postići dobra kontrola porcija:

- veličina porcije/posluženja nije ista za sve namirnice;

- veličini porcije/posluženja najbolje se pravilno informisati kod dijetoterapeuta;

- u kući imajte uvek posude koje su vam označene kao porcije/posluženja;

- pri pripremi hrane i obroka uvek koristite porcije/posluženja, ne pripremajte hranu i obroke ,,po sećanju”;
na pakovanju prehrambenih proizvoda tražite veličinu porcije za određeni prehrambeni proizvod, a navedeni podatak treba da se nalazi u nutritivnoj deklaraciji.

Zatvoreno za komentare.