Ovo su pravila svih dijeta koje donose rezultate!

Ovo su pravila svih dijeta koje donose rezultate!

Dijeta može biti izuzetno isrpljujuća, a ako uspete da je privedete kraju, nakon nekoliko meseci kilogrami se ponovo vrate. Kako biste to izbegli, donosimo vam deset prehrambenih pravila koje savetuju sve zdrave i efikasne dijete.

Foto: Shutterstock

1. Mršavite lagano

Svi nutricionisti složiće se da je dobra i kvalitetna dijeta ona sa kojom ne mršavite više od jednog kilograma nedeljno. Izgubite li više od kilograma u tom periodu, to znači da ste osim vode i masnoće izgubili i mišićno tkivo, što vam, naravno, nije u interesu.

2. Ukinite šećer, ali ne i mast

Moderni nutricionisti savetuju smanjeni unos šećera, ali to ne vredi nužno i za masti. Naime, višak šećera koji dobijamo iz hrane poput testa i hleba taloži se kao salo. No uravnotežen unos masti doprineće osećaju sitosti i preko je potreban za dobro zdravlje.

Ako vam u dijeti nedostaje masti, osećaćete umor, glad i loše raspoloženje, a nećete imati ni uspeha sa smanjenjem težine.

3. Uvek jedite doručak

Kvalitetan doručak najbolji je način da započnete dan. Svaka dobra dijeta uključuje doručke koji sadrže kvalitetne proteine, dobre masti i zdrave ugljene hidrate.

Ako nemate ideju šta biste ujutro jeli, probajte sa pečenim ili tvrdo kuvanim jajima na hlebu od semenki ili zobenom kašom sa bobicama i usitnjenim semenkama po želji.

Svaka dobra dijeta uključuje doručke koji sadrže kvalitetne proteine, dobre masti i zdrave ugljene hidrate.

Foto: Shutterstock

4. Redovno jedite

Sve uspešne dijete promovišu redovne, planirane obroke i zalogaje tokom dana. Možete imati i pet, šest obroka dnevno, ali važno je da budu zdravi, lagani i uravnoteženi.

5. Promenite način života

Učinkovita rešenja za mršavljenje uključuju promenu životnih navika i ne sadrže revolucionarne hemijske preparate ili čarobne prahove koji nezaustavljivo tope naslage. Zato ne nasedajte na senzacionalizam i budite spremni na promene ako želite da izgubite neželjene kilograme.

6. Ne zaboravite na proteine

Ključ za manje kilograma leži u nižem nivou šećera u krvi. Isto ćete postići redovitim uzimanjem proteina uz kalorije, s obzirom na to da oni drže šećere pod kontrolom u organizmu.

7. Ravnoteža u ishrani

Postoji mnogo dijeta koje su bazirane na konzumaciji samo jedne vrste hrane, što nužno vodi do neravnoteže u telu. Najbolje dijete u sebi sadrže sve vrste namirnica i ne zalažu se da jedete isključivo jednu “čarobnu” hranu ili da neku nepoželjnu izbacite iz redovnih obroka.

Foto: Shutterstock

8. Ne brojite kalorije

Nauka i praksa potvrdile su da brojenje kalorija jednostavno ne doprinosi kvalitetnoj kontroli težine. Pojesti nemasni kolačić uz kafu s mlekom dugoročno može napraviti više štete procesu mršavljenja nego kajgana sa slaninom uz šoljicu biljnog čaja.

Zato se ne oslanjajte isključivo na brojenje kalorijskih vrednosti jer vas to može odvesti na pogrešan put.

9. Obavezna fizička aktivnost

Promišljene dijete obavezno će podsticati povećanje fizičke aktivnosti. Bez nje nema zdravog niti kvalitetnog mršavljenja.

10. Zaobilazite gotovu hranu

Nikako ne konzumirajte hranu koja je prošla fabričku obradu. Ona najčešće sadrži hemijske dodatke koje ne biste želeli da stavite u telo. Ako neki prehrambeni proizvod na polici prodavnice ne možete sami napraviti kod kuće, to znači da ne biste trebali ni da ga jedete.

Zatvoreno za komentare.