6 najefikasnijih kardio vežbi

6 najefikasnijih kardio vežbi

Trčanje je jednostavna, efikasna forma kardiovaskularnih aktivnosti, i ima mnogo prednosti, od jačanja zglobova, do popravljanja raspoloženja. Ali, čak i oni koji uživaju u trčanju, složiće se da to nije lako.

 Foto: Shutterstock

Morate biti bar u umereno dobroj formi da biste mogli da trčite duže od tri, četiri minuta. Takođe, trčanje može biti i rizično ako imate problema sa kolenima ili lumbalnim delom kičme. A opet, znamo da su kardio treninzi važni za zdravlje i dobru liniju. Pa, evo šta možete da radite ako ne možete ili ne volite da trčite:

Preskakanje konopca

Zabavno i ne toliko naporno, preskakanje konopca je dobra alternativa ako ste sasvim zdravi i nemate problema sa zglobovima ili leđima.

 Foto: Shutterstock

Dobra stvar je što vam treba samo vijača i vrlo malo mesta. Uz to je i jako efikasno: istraživanja su pokazala da 10 minuta preskakanja konopca dnevno daje iste rezultate kao i pola sata trčanja.

Boks ili kikboks

Za ovo vam ipak treba mala pomoć, ako ste početnik.Dakle, moraćete da odete u teretanu da bi vas neko uputio u osnove, ali ovi sportovi su odličan izbor. Različiti tipovi udaraca, šuteva uz neprestano kretanje su odlični za mišiće trupa, torza i nogu, a sve vreme puls će biti u zoni sagorevanja kalorija.

Izdržaji s kretanjem

Izdržaj je odlična vežba snage, a kad ga kombinujete sa bilo kojim pokretom, izvođenje ove vežbe postaje teže i pretvara je u savršenu kombinaciju vežbi snage i kardio treninga. Pokušajte recimo, da dok ste u izdržaju naizmenično grudima privlačite jedno pa drugo koleno.

Nošenje

Nošenje bilo kakvog tereta, da budemo precizniji. Uzmite teg i nosite ga okolo.

 Foto: Shutterstock

Možete nositi samo jedan, ili po jedan u svakoj ruci. Ne samo da ćete ubrzati puls, već će vam "o istom trošku" i ruke postati snažnije. Ali, važno je da odaberete pravu "kilažu", treba da vam bude teško, ali ne previše teško, naročito ako usput radite i druge vežbe, recimo iskorake, držeći tegove u rukama.

Vožnja bicikla

Sobnog, ako vas mrzi da idete napolje, ili - običnog ako ste ljubitelj.

Suvo veslanje

Za ovo isto morate u teretanu, ali ovo je odličan kardio trening koji će vam usput aktivirati i skoro sve mišiće, trup, leđa, noge, ruke. Ali, morate voditi računa da budete u pravilnom položaju da ne biste povredili lumbalni deo kičme. Ako nikad nis

Zatvoreno za komentare.