Ruski tvist - vežba koja pali sve trbušnjake

Ruski tvist – vežba koja pali sve trbušnjake

Ruski okret, poznat i kao ruski tvist je vrlo jednostavna vežba, a daje sjajne rezultate jer vidno poboljšava tonus trbušnih mišića i topi masne naslage sa struka.

Foto: Shutterstock

Nakupljanje masnoća u predelu stomaka jedna je od najbolnijih tačaka u borbi s viškom kilograma, a kako smo stariji, sve je teže rešiti se ove muke. Brojni stručnjaci slažu se da za gubljenje tih naslaga nije dovoljno da radimo samo trbušnjake, već to mora da bude spoj pravih vežbi, među kojima su i vežbe snage.

Jedna od tih vežbi snage je i ruski okret, koja osim na trbušnjake, sjajno deluje i na čitavo telo. Dobra vest je što ovu jednostavnu vežbu uz malo volje može da izvede svako, a pozitivni efekti su brojni.

Ruski okret sjajno topi kalorije. A ako je radite uz malo dodatnog opterećenja, poput tegića ili lopte, još lakše ćete skinuti onaj „pojas za spasavanje“ oko struka.

Pošto je vežba usmerena prema abdominalnom području, odlično jača snagu svih trbušnih mišića, a time i čitavog tela, pa ne daje samo lep izgled.

Ruski okret jača pravi trbušni mišić (rectus abdominis) koji učestvuje u održavanju uspravnog držanja i disanju. Zatim, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti jer se pri izvođenju i trošenju kalorija poseže za masnoćom koja je nataložena u predelu trbuha, a upravo je ona pratilac brojnih oboljenja.

Jača spoljašnje kose trbušne mišiće. Utiče na uspravno držanje, čime se direktno poboljšava čitava silueta, pa i samopouzdanje. Ova vežba pomaže u svakodnevnim aktivnostima kao što su vezanje pertli, skupljanje detetovih igračaka s poda, podizanje nakon dugog sedenja na niskom krevetu ili klupi…

Kako pravilno izvesti ruski zaokret

Sedite tako da vam kolena budu savijena, a grudi podignute – da trup i noge čine slovo V. Pripazite da vam karlica bude što ravnija. Okrećite se s jedne na drugu stranu, držeći pritom noge lagano odignute od tla.

Za dodatni učinak možete da se poslužite i tegićima koje ćete držati s obe ruke i ravnomerno ih premeštati s jedne strane na drugu.

Ako vam je teško da noge držite nekoliko centimetara iznad tla, možete da ih spustite, ali tada će i pritisak na trbušne mišiće biti nešto manji.
U svakom slučaju, pripazite da se ne savijate i da vam središnji deo tela ne propada prema tlu, a ramena prema unutra.

Zatvoreno za komentare.