Telo će vam biti zahvalno: Za bolje efekte, pre treninga obavezno uradite ovo!

Telo će vam biti zahvalno: Za bolje efekte, pre treninga obavezno uradite ovo!

Pored toga što stručnjaci kažu da je doručak najvažniji obrok, ispostavilo se i da ovaj obrok može puno da doprinese da efekti treninga budu veći. Naime, najnovije istraživanje sprovedeno u engleskom gardu Bat pokazalo je da uzimanje doručka pre vežbanja, deluje tako što priprema telo da sagori više ugljenih hidrata tokom treninga.

 Foto: Shutterstock

Obrok pre treninga takođe je dobar i zato što pomaže da se brže svari hrana nakon vežbanja. Naučnici su istraživali efekte laganog jutarnjeg obroka – činije pahuljica pomešanih sa mlekom – nasuprot gladovanju tokom noći i pre treninga. U kontrolnoj grupi, volonteri su doručkovali tri sata posle treninga.

Photo: shutterstock

Istraživači su nakon toga testirali nivo glukoze u krvi i nivo glukoze u mišićima kod 12 zdravih volontera i otkrili da konzumiranje doručka povećava sagorevanje ugljenih hidrata tokom treninga. Takođe, njihov organizam je brže vario hranu unesenu nakon vežbanja.

Dakle, prema rezultatima ove studije, vaše telo bi moglo da sagori više kalorija tokom treninga, ako pre toga doručkujete, a kasnije da bolje vari hranu.

Photo: pexels

"Ovo je prva studija koja je ispitala način na koji doručak pojeden pre treninga utiče na to kako naš metabolizam obrađuje namirnice unesene kasnije. Otkrili smo da, u poređenju sa preskakanjem doručka, obrok pojeden pre vežbanja ubrzava varenje i brže troši ugljene hidrate koje unesemo nakon treninga", kažu dr Havijer Gonzales i Rob Edinburg, autori studije.

Photo: shutterstock

"Otkrili smo takođe i da doručak pre treninga povećava potrošnju ugljenih hidrata tokom vežbanja, a ugljeni hidrati koji se troše, nisu samo ti koji su uneti za doručak, već i oni koji su uskladišteni u mišićima kao glikogen", dodaje Edinburg.

On objašnjava da se na ovaj način povećava potrošnja glikogena iz mišića, što je razlog zašto se nivo šećera u krvi brže reguliše nakon ručka, kada se doručkuje pre treninga.

Zatvoreno za komentare.