Uradite test i saznajte koji trening je najbolji za vas

Uradite test i saznajte koji trening je najbolji za vas

Evo jednostavnog načina da odredite koja vrsta treninga je idealna za vas. Dok jedni uživaju u trčanju, drugima to nikako ne ide, ali zato, na primer, uživaju da rekreativno igraju tenis.

Foto: Shutterstock_

Dr sportske medicine Din Saton objašnjava da svako od nas ima dva tipa mišićnih vlakana - brza i spora - a u zavisnosti od toga koja vrsta mišićnih vlakana je dominantna, zavisi koja vrsta fizičke aktivnosti vam odgovara.

Evo jednostavnog testa koji možete da uradite kod kuće i da to utvrdite.

Uzmite komad krede i stanite pored zida okrenuti bočno, a zatim ruku bližu zidu ispravite uvis i obeležite kredom dokle možete da dohvatite.

Foto: Shutterstock

Sada, i dalje držeći kredu, malo se odmaknite i skočite uvis koliko možete - pokušajte ovo tri do pet puta i svaki put obeležite kredom dokle ste skočili.

Izmerite udaljenost između prve tačke (koju ste obeležili iz stojećeg položaja) i najviše tačke do koje ste iz skoka dohvatili.

Evo objašnjenja.

Mišići, kaže dr Saton, sadrže dve vrste mišićnih vlakana - spora i brza - koja utiču na to koja nam vrsta fizičke aktivnosti najviše odgovara.

Ovaj test može da nam pomogne da utvrdimo koji tip vlakana je dominantan u našim mišićima, u kojim vežbama ćemo biti najbolji i pomoću kojih ćemo biti fit.

Foto: Pixabay

Ukoliko je razdaljina između prve i najviše tačke veća od 50 centimetara za muškarce i 41 centimetar za žene, to znači da su u telu dominantna brza vlakna, dok manji skokovi znače da imate više sporih vlakana.

Foto: Pixabay

"Ako imate više brzih vlakana, bolji ste u eksplozivnim aktivnostima poput sprinta, fudbala ili tenisa, dok su oni koji imaju dominantna sporija vlakna bolji u vežbama izdržljivosti, poput trčanja na duge staze ili vožnje bicikla", zaključuje Saton.

Zatvoreno za komentare.