Vežba koju nikada ne treba raditi

Vežba koju nikada ne treba raditi

Ako ste od onih što vežbaju "zato što moraju" (iz bilo kog razloga) a ne "zato što vole", ovo će vam se dopasti. Postoji vežba koju nikada ne treba raditi, barem prema rečima stručnjaka za osteopatiju i akupunkturu Geri Trejner.

 Foto: Shutterstock

Obećali ste sebi da ćete početi da vežbate konačno? Ako niste vežbali neko vreme (naročito ako bi "neko vreme" bio eufemizam za "nikad" ili "godinama"), samo da znate da postoji jedna vežba koju bi trebalo da preskočite. "Dobra vest" je to što su u pitanju trbušnjaci, naročito omraženi među ljudima iz ove "neko vreme nismo vežbali" grupe.

Istraživanje nedavno sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da se svaka treća osoba koja počne da radi trbušnjake (vođena iznenadnom prosvetljujućom idejom o važnosti zdravog života) povredi, i to u meri koja zahteva pomoć lekara.

"Posle više od 35 godina tokom kojih sam pomagao ljudima koji pate od bolova u leđima, imaju problema sa kukovima i kolenima, postao sam prilično dobar u prepoznavanju uzroka tih problema. A jedna vežba koju bih, da mogu, najstrože zabranio, je upravo jedna od najpopularnijih - trbušnjaci", piše za "Dejli mejl" stručnjak za osteopatiju i akupunkturu Geri Trejner.

 Foto: Shutterstock

"Samo u januaru, svake godine, u našoj klinici pojavljuju se desetine novih sredovečnih pacijenata žaleći se na bolove i probleme sa kičmom, za koje su, u velikom broju slučajeva 'okidač' upravo trbušnjaci", kaže on, dodajući da ga mnogi pacijenti ponosno obaveste koliko trbušnjaka (između ostalog) mogu da urade…

"Ljudi se uvek zaprepaste kad im kažem da je to verovatno najgora stvar koju mogu da prirede svojoj kičmi. Trbušnjaci su… pa, problem s kičmom koji 'čeka da se dogodi'", objašnjava Trenjer.

I, ako vam ovo nije bilo dovoljno, evo još jednog iznenađenja na temu trbušnjaka: neće učiniti da izgledate vitkije.

U istraživanju sprovedenom 2011. u Americi, jedna grupa ispitanika radila je ove vežbe svakodnevno, dok druga grupa nije radila trbušnjake uopšte.

Posle šest nedelja, naučnici su merili obim struka i količinu masnih naslaga kod ispitanika iz obe grupe, i nije bilo nikakve razlike u rezultatima.

 Foto: Shutterstock

Jedini način da zategnete opušten stomak je skidanje viška kilograma i kombinovanje vežbi za različite mišićne grupe.

A ako vam je stomak "slaba tačka", trebalo bi da znate da ćete najviše koristi imati od izdržaja.

Kako se radi i koliko treba da traje izdržaj

Koncept je vrlo jednostavan: namestite se u položaj za sklek, tako da budete oslonjeni ili na dlanove ili na podlaktice i nožne prste, leđa su prava, stomak uvučen i ostanite tako koliko god možete da izdržite.

Sve dok ste u tom položaju, "rade" vam sve velike mišićne grupe u telu, pa povećavate snagu i izdržljivost, a ova vežba ima i još jedan veliki plus: dok radite izdržaj, vaše telo sagoreva mnogo više kalorija nego dok radite trbušnjake ili zgibove recimo.

 Foto: Shutterstock

Pitanje je samo koliko bi trebalo da se zadržite u tom položaju da biste videli konkretne rezultate.

Odgovor zavisi od onoga što želite da postignete, naravno, a vreme može da varira od 10 do 60 sekundi.

Sasvim je dovoljno da počnete sa kraćim vremenom, ali tako što ćete biti u izdržaju recimo tri puta sa pauzama od 60 sekundi u međuvremenu, a da zatim povećavate vreme do 60 sekundi kako vam bude rasla snaga.

Ako vam je suviše teško da izdržite duže u tom položaju, možete svoj trening organizovati tako da recimo budete u izdržaju 10 sekundi, zatim napravite 10 sekundi pauze, i tako tri ili šest puta.

Minut je uglavnom idealno trajanje, a ako toliko možete da izdržite bez problema, pokušajte da malo jače stegnete trbušnjake, ili guzu, i tako sebi otežate izdržaj.

Jedino na šta bi trebalo da obratite pažnju je donji deo leđa. Ako osetite bilo kakvu neprijatnost u lumbalnom delu, napravite pauzu.

Zatvoreno za komentare.