Vratite se u formu - Kako ostati fit u tridesetima?

Vratite se u formu – Kako ostati fit u tridesetima?

Osećate kao da su se brojke na vagi zaglavile otkako ste ušli u tridesete? Niste jedini. Blagi pad metabolizma je uobičajena pojava u tim godinama, a tokom svake godine pad je sve veći i veći.

Foto: Shutterstock

Žene teže pronalaze vreme za zdravu ishranu dok balansiraju odgovornosti na poslu i kod kuće, a u nekim slučajevima i predmenstrualni simptomi imaju tendenciju da povećaju telesnu težinu ženama u kasnim tridesetim godinama.

Foto: Shutterstock

Međutim, to ne znači da biste trebali da odustanete od gubitka težine. Kad zagazite u tridesete važno je da donesete prave odluke i odaberete pravilan i zdrav način mršavljenja, a uz ove korisne savete ostaćete fit još dugo vremena.

Jedite pet puta dnevno

Foto: Shutterstock

Brojni nutricionisti preporučuju tri obroka i dva užine dnevno. Obroci neka budu dobro balansirani, a prema tipu građe i BMI indeksu potražite koji je najbolji izbor namirnica za vas. I ne preskačite doručak jer je dokazano da upravo on značajno utiče na proces mršavljenja.

Birajte visoke proteinske zalogaje

Foto: Pexels

Veliki unos proteina držaće vas sitima dva do tri sata, ali pripazite da zalogaje ograničite na manje od 200 kalorija. Zato birajte jogurt, kuvana jaja, proteinske šejkove, kuvano meso i proteinske pločice s niskim sadržajem šećera.

Jedite puno proteina

Foto: Shutterstock

Pazite da svi vaši obroci i grickalice imaju najmanje 14 g proteina i 25 g ili manje ugljenih hidrata, a sastojke proverite na deklaraciji. Dobar primer je grčki jogurt koji sadrži 17 g proteina i 6 g ugljikohidrata, što je idealno za kombinaciju s drugim namirnicama.

Oduprite se jedenju ostataka

Foto: Pexels

Niko ne voli da baca hranu, ali ako stalno jedete nakon svoje dece, nesvesno dobijate na kilaži. 

Poslužite zdravu hranu

Foto: Shutterstock

Nije lako kuvati svakog dana ono što cela porodica voli, ali kuvanjem zdrave hrane činite uslugu čitavoj porodici. Unapred isplanirajte dobre i zdrave obroke tako da svi zajedno imate koristi od njih, a da pritom uživate.

Uskladite se sa tehnologijom

Foto: Shutterstock

Ako vam nedostaje motivacije, samo pogledajte svoj mobilni telefon. Većina pametnih telefona ima opciju merenja koraka, a vaš cilj bi trebao da ude barem 10 hiljada koraka dnevno. Osim toga, postoje i aplikacije koje će vam pomoći da pratite šta jedete i izračunate dnevni unos kalorija.

Pronađite prijatelje sa sličnim ciljevima

Foto: Shutterstock

Gojaznost može da bude „zarazna“, što znači da možete da dobijete na težini ako se družite s ljudima koji su gojazni. To ne znači da imate pravo nekome da sudite zbog njihove težine, ali imajte na umu da vaši vršnjaci i prijatelji utiču na vaš izbor. Okružite se prijateljima koji uživaju u aktivnostima i zajedno se rekreirajte.

Naspavajte se

Foto: Shutterstock

Ako imate bebu ili malo dete, dobar san vam je možda nepoznanica. Ipak, stručnjaci se slažu u jednom: spavanje je ključno za gubitak težine. Nedostatak sna može da uticati na hormone koji regulišu apetit, što dovodi do povećanja telesne težine. Kako biste dobili više sna, držite spavaću sobu na optimalnoj temperaturi, odlazite na spavanje u isto vreme, zamračite sobu i utišajte mobilni telefon.

Razmislite o dodacima ishrani

Foto: Unsplash

Iako nije dokazano da utiču na gubitak telesne težine, dodaci ishrani još uvek mogu da poboljšaju vaše celokupno zdravlje. Počnite sa multivitaminima, a ako želite više, u ishranu uključite riblje ulje, vitamin D, vitamin K i probiotike. Pre odluke o konzumiraju svakako se posavetujte sa vašim lekarom.

Zatvoreno za komentare.