Za pravilan trening - ove stvari ne treba raditi pre vežbanja

Za pravilan trening – ove stvari ne treba raditi pre vežbanja

Da bismo ostvarili maksimalne rezultate od treninga, važno je da radimo vežbe pravilno i ispunimo svoju dnevnu normu.

Foto: Shutterstock

Jednako je bitno, međutim, i da budemo adekvatno pripremljeni za trening, a to znači da bi trebalo da se suzdržimo od nekih nerezonskih aktivnosti pre njegovog početka.

U narednim redovima ćemo vam otkriti kojih 5 stvari nikako ne treba da radite pre vežbanja ako želite da od njega imate najviše koristi:

Nemojte da gladujete pre vežbanja

Postoji škola mišljenja koja kaže da ako radimo kardio na prazan stomak, naše telo će više nego inače koristiti masti i ugljene hidrate kao svoju energiju, što će dovesti do mršavljenja. Pristalice ove teorije zaboravljaju da napomenu da ćete na ovaj način trošiti i više proteina, koji bi bolje bili upotrebljeni za jačanje vaših mišića.

Preskočite statično istezanje

Nećete imati puno koristi ako se pred početak treninga istežete u sedećem, stojećem ili ležećem položaju, štaviše postoji mišljenje da ćete tako smanjiti efikasnost treninga, a to važi posebno ako idete na trčanje.

Foto: Shutterstock

Popodnevna dremka ne sme da bude duža od pola sata

Ako posle teškog dana na poslu zadremate jedno pola sata, to će vam vratiti fokus i energiju neophodnu za sve ostale aktivnosti do kraja dana, uključujući i vežbanje.

Ako pak zaglavite u krevetu duže od pola sata, nakon buđenja ćete se osećati umornije nego kada ste legli i vaša energija i motivacija na treningu neće biti na zadovoljavajućem nivou.

Zaboravite na kafu

Kafa je dobar prirodni stimulans, ali nije preporučljivo konzumirati je neposredno pre treninga jer ona ponekad može izazvati grčeve u stomaku, kontrakciju debelog creva i brži rad srca.

Nije retkost ni da osobe koje piju kafu pre vežbanja budu znatno nervoznije nego inače, što svakako nije poželjno, jer to znači da će biti manje fokusirani na trening i tako povećati rizik od povrede.

Foto: Shutterstock

Izbegavajte nošenje previše slojeva odeće ako vežbate napolju

Čak i kada je napolju veoma hladno, ne treba da vežbate u odeći koja vas previše utopljava. Na taj način ćete se samo preznojiti, a onda kada budete bili izloženi vetru, naprasno ćete se ohladiti, što je siguran recept za nazeb.

Zatvoreno za komentare.