5 znakova koji ukazuju na pretreniranost

5 znakova koji ukazuju na pretreniranost

Izuzetno je važno prepoznati simptome koji ukazuju na preveliko opterećenje tela nastalo kao rezultat napornog vežbanja. Portal Health24 predstavlja pet glavnih znakova koji ukazuju na to da ste preterali pri treniranju.

Foto: Shutterstock

Veoma je teško dati sve od sebe, a da se ipak nakon treninga osećate dobro. Takođe, ako nakon obavljene dnevne fitnes sesije počnete osećati bolove i ako vam se reaktiviraju povrede, to može biti znak da ste preterali s vežbanjem.

Simptomi karakteristični za grip

Foto: Shutterstock 

Prekomerno vežbanje dovodi do ekstremno velikog sagorevanja masti, što u krajnjem slučaju može dovesti do pojave simptoma gripa zbog opterećenja nadbubrežne žlezde. 

Iscrpljeni ste, ali ne možete da spavate

Foto: Shutterstock

Preterano vežbanje može dovesti do drastičnog pada imunog sistema. To može dovesti do ogromne iscrpljenosti te, verovali ili ne, do nesanice.

Promene u ponašanju

Foto: Shutterstock

Premoreni sportisti mogu u jednom momentu postati neuobičajeno potišteni i blago razdražljivi, a ponekad čak i depresivni.

Ne odmarate se dovoljno

Foto: Shutterstock

Spavanje je važan segment u osiguravanju optimalnih uslova da se vaši mišići i kompletno telo oporave kako treba. Zato je od izuzetne važnosti da sebi osigurate dovoljno sna tokom noći.

Različiti treninzi u isto vreme

Foto: Shutterstock

Mnoge osobe, kako bi smršale ili izgradile što bolji izgled, posežu za nekoliko različitih treninga. Pokušaj da istovremeno trenirate dva ili tri sporta vas samo izlaže prekomernom naporu koji može izazvati više nuspojava nego dobrobiti za zdravlje.

Zatvoreno za komentare.