Znakovi koji ukazuju da ne trenirate pravilno

Znakovi koji ukazuju da ne trenirate pravilno

Neke vežbe vašem telu odgovaraju manje, neke više, a evo kako će vam poručiti kada radite "pogrešnu", odnosno vežbu koja mu ne prija. Ovim znakovima vam telo poručuje da radite pogrešan trening.

 Foto: Shutterstock

Dobar je osećaj kada se skrasite što se tiče vežbanja, odnosno držite se rutine, ali ako vaše telo ne reaguje onako kako ste se nadali, možda treba da razmislite o tipu vežbi koje radite.

Nije svaka vežba prava za svakoga, a evo kako će vas telo obavestiti kada radite neodgovarajuću vežbu.

Ekstreman umor mišića

"Normalno je da su vam mišići umorni posle bilo kakvog treninga", kaže lični trener Heder Tajler. "Ali, umor koij traje i tri dana nakon treninga nije dobar znak. Ako su vam mišići uvek umorni, možda vam telo govori da je trening previše intenzivan za vas u ovom trenutku".

U tom slučaju, trener savetuje da malo usporite trening, smanjite intenzitet i dozvolite sebi više odmora između treninga. "Zatim postepeno povećavajte intenzitet treninga", predlaže ona.

 Foto: Shutterstock

Uvek ste umorni

Trening bi trebalo da vam da energije, a ne da se posle njega osećate letargično i ošamućeno.

"Ako ste stalno iscrpljeni, moguće je da previše vežbate", kaže lični trener Majk Martin. "Dodajte sebi dan odmora između treninga, pokušajte da radite drugu vrstu treniga – joga, pilates, trčanje... i pobrinite se da dovoljno jedete, ali i da dovoljno spavate da bi telo imalo najbolje efekte od vežbanja".

Dostigli ste vrhunac

Ako više trening ne doživljavate kao izazove ili ne osećate nikakve unutrašnje ili fizičke promene, možda vam više ne odgovara trening na koji ste navikli.

"Naše telo je napravljeno da se prilagodi, a kada konstantno radite isti trening poput 20 minuta kardio treninga slične brzine, opterećenja, uspona, nakon nekoliko nedelja telo to prestaje da doživljava kao izazov. Umesto toga, promenite trajanje treninga, intenzitet ili otpor pri svakoj vežbi", savetuje trener Martin. Videćete kako će vaše telo drugačije reagovati kada promenite dinamiku vežbanja.

 Foto: Shutterstock

Mrzite da vežbate

Ako mrzite da idete na trening i svaki put se jedva naterate na to, možda samo ne radite odgovarajući trening, odnosno onaj koji je pravi za vas.

"Vežbanje ne bi trebalo da se tiče samo vaših ciljeva. Trebalo bi da to bude nešto čemu se radujete svakog dana jer će vam dati energije. Ako hvatate sebe da prezirete odlazak na trening, vreme je da promenite režim. Probajte nešto drugačije i novo, dok ne nađete trening u kojem uživate", savetuje trener kros-fita Toni Karvadžal.

Osećate bol

Kao što smo rekli, umor mišića dan-dva nakon jakog treninga su normalni. "Ali, ako osećate bol dok vežbate, bilo da je taj bol tup ili oštar, trebalo bi da se zaustavite pre nego što se povredite. Bol je znak upozorenja koji vam telo šalje. To je način da se zaštitite, i najčešće znači da nešto ne funkcioniše kako treba, što može da dovede do ozbiljne povrede", upozorava Karvadžal.

 Foto: Shutterstock

Imate vrtoglavice

Glavobolja, mučnina ili vrtoglavica su znaci da telu ne prija trening kakav ste zamislili.

"Vrlo je verovatno da previše forsirate telo ili da trening radite u ekstremnim uslovima. Previše intenzivan trening može da bude uzrok svih ovih simptoma. Dehidratacija takođe može da bude razlog za to, kao i neadekvatan unos hrane ili nedovoljno sna", kaže trener Karvadžal.

Često ste bolesni

"Preterana fizička aktivnost može da oslabi imuni sistem, dovede do premale telesne težine i gubitka menstrualnog ciklusa. Umesto da poboljšavate svoje zdravlje, vi ga na ovaj način narušavate i slabite sposobnost tela da ostvari ciljeve koje ste mu zadali. Drugi znaci da preterano trenirate su konstantan umor, nesanica, gubitak apetita, nervoza, gubitak interesa za stvarima koje su vas zanimale, i depresija", kaže Tajler.

Obratite pažnju na to kako se vaše telo oseća i kakve vam signale šalje, da biste bolje razumeli kakav trening je odgovarajući za vas.