Gazirana voda nije štetna po zdravlje!

Gazirana voda nije štetna po zdravlje!

Gazirana mineralna voda je jedan od onih napitaka o kojima kruže razne priče. Dok se pojedini zaklinju kako gazirana voda ima neverovatno dobro dejstvo na probavu, rešava problem sa mučninom, mamurlukom i slično, drugi je izbegavaju, verujući da gaziranost šteti njihovom telu.

Foto: Shutterstock

Najveća zabluda je da gazirana voda "zakiseljava" organizam.

Ph želuca je 1.5-3.5, za varenje je, dakle, neophodna kisela sredina. Pijenje negazirane vode sa pH 7 smanjuje  kiselost u želucu, a pijenje gazirane sa pH 3.5 održava kiselu sredinu, koja je neophodna za dobro varenje. Zato je najbolje za varenje i metabolizam posle jela popiti čašu ili dve gazirane vode.

Prema kliničkom ispitivanju objavljenom 2002.godine u European Journal of Gastroenterology & Hepatology (autori Cuomo, Grasso, Sarnelli i dr.), mineralna voda može pomoći u ublažavanju opstipacije i lošeg varenja i može poboljšati funkciju žučne kese.    

Svi oni koji su do sada bili u dilemi da li je gazirana mineralna voda zdrava i ima li rizika od njenog konzumiranja, mogu da odahnu.

Gazirana voda nije štetna po zdravlje!  

Uz činjenicu da naše telo lakše apsorbuje minerale iz vode nego iz hrane, mineralne vode imaju i brojna lekovita svojsta zavisno od sastava i količine minerala koju sadrže.

Zatvoreno za komentare.