Mogu da pogoršaju ovo stanje – 5 namirnica koje bi trebalo izbegavati ako imate glavobolju

Mogu da pogoršaju ovo stanje – 5 namirnica koje bi trebalo izbegavati ako imate glavobolju

Izazivaju promene u organizmu koje štetno utiču na bol u glavi. Glavobolja je jedan od najčešćih zdravstvenih problema, a brojni faktori mogu da dovedu do ove neprijatnosti.


Foto: Shutterstock



Ali, da li ste znali da konzumacija određenih namirnica može da pojača ovaj problem?


Neke od njih sadrže elemente koji izazivaju određene promene u organizmu i samim tim štete vašoj glavobolji.


Evo koje namirnice treba da izbegavate kada imate glavobolju.



Avokado


Avokado je potencijalan izvor tiramina, komponente koja utiče na to da vam se krvni sudovi stežu i šire, što uzrokuje glavobolju.


Foto: Shutterstock


Suhomesnati proizvodi


Slanina, pečenica, hot dog i ostale vrste mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda su puni nitrata i nitrita, koji im se dodaju, kako bi prerađevine ostale u što boljem stanju.


Ove komponente utiču na proširivanje krvnih sudova, pa samim tim i na glavobolju. Takođe, ove namirnice su pune soli, pa treba da ih što manje konzumirate.


Soja sos


Soja sos sadrži visok nivo natrijuma, kao i mononatrijuma, što izaziva dehidrataciju, koja može da pospeši glavobolju. Ukoliko baš ne možete bez soja sosa, probajte da što više ograničite njegovu upotrebu.



Foto: Shutterstock


Sir


Kao i avokado, sir i proizvodi od sira sadrže visok nivo tiramina, koji izaziva bol u glavi, pa biste mogli da razmislite o tome da ograničite konzumaciju sira u ishrani.


Alkohol


Iako se neki vode rečenicom – klin se linom izbija, ne bi trebalo da pomišljate na alkohol u slučaju glavobolje. Alkoholna pića su puna sastojaka koji štetno utiču na krvne sudove, a takođe izazivaju i dehidrataciju, koja ima takođe loš uticaj.

Затворено за коментаре.