Godži bobice – ovo voće ima veliku nutritivnu vrednost

Godži bobice – ovo voće ima veliku nutritivnu vrednost

Voće s najvećom nutritivnom vrednošću - godži bobice plod su grmolike biljke Lycium barbarum, koja potiče iz tibetanskih predela gde je smatraju svetom biljkom i koriste je već više od tri hiljade godina.


Foto: Shutterstock



Ukus im je blago slatkast, a oblikom i teksturom podsećaju na grožđe. Beru se nežnim tresenjem grma, nakon čega se najčešće suše i pripremaju za konzumaciju.


Deo tradicionalne kineske medicine


Od biljke godži koristi se plod, iako su u tradicionalnoj kineskoj medicini zastupljeni i kora korena, list i semenke. U tradicionalnoj primeni plod se koristi kod hipertenzije, dijabetesa, krvarenja, kašlja, astme i tuberkuloze.


Doduše, za te namene još uvek ne postoji dovoljno naučnih dokaza. Kora korena, koja je gorkog ukusa i antibakterijskog delovanja, u tradicionalnoj medicini se koristila za lečenje kašlja i povišene telesne temperature.



Nutritivne vrednosti


Jedna porcija lekovitih bobica, koja iznosti 28 grama, sadrži 98 kalorija, 21 gram ugljenih hidrata, 291 mg masti, četiri grama proteina, vitamine B6, B12, C, A i riboflavin, kao i minerale kalcijum, selen, cink, bakar i gvožđe. One su izvor i svih esencijalnih amino-kiselina.


Osim navedenih sastojaka, bogate su antioksidansima, posebno karotenoidima, među kojima se izdvajaju lutein, beta karoten i zeaksantin, koji ima važnu ulogu u zaštiti oka. Bobice su dobar izvor esencijalnih masnih kiselina, što nije uobičajeno za voće.


Foto: Shutterstock


Ovo su prednosti godži bobica 


U tradicionalnoj kineskoj medicini imaju dugu tradiciju korišćenja u zaštiti jetre, poboljšanju cirkulacije i vida, jačanju imuniteta, kao i povećanju plodnosti.


Konzumacija bobica doprinosi zaštiti vida i očiju, od oštećenja jetre, stabilizaciji koncentracije glukoze u krvi, zaštiti od oštećenja kože od UV zračenja, kao i prevenciji raka.



Srećne bobice


Zanimljivost je da godži često nazivaju ”srećnim bobicama” jer se njihovom dužom konzumacijom čovek bolje oseća, one podižu energiju i izdržljivost. Koriste se kod dijabetesa, visokog krvnog pritiska, groznice, malarije, problema s cirkulacijom, vrtoglavice, zujanja u ušima.


Foto: Shutterstock


Oprez!


Preparati biljke godži sigurni su ako se uzimaju prema uputstvu. Ako se ne koriste kako treba, mogu izazvati nuspojave kao što su mučnina i povraćanje.


Oprez je potreban kod trudnica, osoba s niskim i visokim krvnim pritiskom, povišenim šećerom u krvi...


Odlične za dijete


Iako konzumacija godži bobica neće direktno doprineti mršavljenju, one sadrže veću količinu dijetalnih vlakana koja podstiču rad mišića creva i poboljšavaju varenje.


Takođe su dobar izbor za lagani međuobrok, pa su neizostavni deo brojnih dijeta.

Затворено за коментаре.