Grčevi, gorušica, ukus metala - ovo su 10 neočekivanih simptoma rane trudnoće

Grčevi, gorušica, ukus metala – ovo su 10 neočekivanih simptoma rane trudnoće

Izostanak menstruacije i jutarnja mučnina, nisu neočekivani simptomi trudnoće koji se javljaju kod svake žene, pa se o njima često i priča.

Foto: Shutterstock

Međutim, postoje i drugi znakovi koji se ne javljaju toliko često, pa o njima nećete mnogo slušati ili čitati, piše Objektiv.

Neki mogu da deluju čak i zastrašujuće, ali istina je da vam donose lepe vesti. Ipak, ukoliko postoji bilo kakva bojazan ili sumnja u svoje zdravstveno stanje, ne ustručavajte se da se posavetujete sa svojim lekarom.

Vaginalni sekret

Na početak trudnoće može da ukazuje pojava žutog ili belog lepljivog sekreta.

Temperatura

Blago povišena temperatura (oko3 36.8) može da ukazuje da se nalazite u prvom tromesečju.

Grčevi, glavobolja i često mokrenje

Promene zapremine krvi i hormonske promene koje se događaju u telu, mogu kod nekih žena da izazovu glavobolju, grčeve slične menstrualnim bolovima i jak nagon za odlaskom u toalet.

Vrtoglavica

Do pada krvnog pritiska dolazi usled širenja krvnih sudova, pa mnoge žene u prvom tromesečju mogu da osete vrtoglavicu.

Zatvor i nadutost

U toku trudnoće, probavni sistem se usporava pa zatvor i gasovi nisu retka pojava. Ukoliko vam to pravi smetnje, obogatite svoju ishranu vlaknima i većom količinom tečnosti, a šetnju uvrstite u svakodnevne aktivnosti.

Lažna menstruacija

Blago krvarenje u toku rane trudnoće, javlja se u 25 do 40 odsto slučajeva. Do njega dolazi u procesu pričvršćivanja oplođene jajne ćelije za sluzokožu materice. Uobičajeno je da se javi dve nedelje nakon začeća.

Prehlada

Imunitet opada na početku trudnoće, pa je trudnica sklona prehladi, gripu i kašlju.

Gorušica

Gorušica je jedan od čestih simptoma rqane trudnoće. Ukoliko vam smeta, jedite češće ali manje obroke i izbegavajte začinjenu i prženu hranu.

Promene raspoloženja

Brze i nagle promene raspoloženja, koje nastaju usled poremećaja hormona, sasvim su normalna pojava u ranoj trudnoći. Može vam se desiti da u jednom trenutku plačete kao kiša, dok ste u sledećem raspoloženi za muziku i zabavu.

Ukus metala

Zbog povećanja estrogena i progestetona tokom trudnoće, pojedine trudnice osećaju metalni ukus u ustima.

Zatvoreno za komentare.