Grickanjem protiv upala! Orasi smanjuju upalu u našem telu

Grickanjem protiv upala! Orasi smanjuju upalu u našem telu

Orašasti plodovi su na osnovu mnogih istraživanja i dalje vrlo korisni za naše zdravlje. Oni poboljšavaju zdravlje creva i srca, usporavaju starenje, a novo istraživanje tvrdi da orasi smanjuju upalu.

Foto:Shutterstock

U izveštaju objavljenom u časopisu „American College of Cardiology“, istraživači su pokušali da utvrde kako je na upalne biomarkere uticala ishrana obogaćena orasima.

Izvorna studija pod nazivom Orasi i zdravo starenje (WAHA) prvi put je objavljena pre osam godina.

Nova procena otkrila je da je svakodnevno uključivanje oraha u vaše obroke povezano sa smanjenjem upala. Tokom dvogodišnjeg perioda, studija je praćena uzorkom grupe od oko 700 ljudi u starosti između 63 i 79 godina u pogledu kognitivnog zdravlja među ostalim markerima starenja.

Foto:Shutterstock

Iako se ne smatraju nužno grickalicama poput badema ili indijskih oraha, orah ima mnogo hranljivih sastojaka,zapravo, orasi mogu da se svrstaju među najzdravije orašaste plodove.

Sadrže esencijalne omega-3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline (ALA), koja ima ulogu u radu mozga, pokazalo se i da pomaže u zaštiti od bolesti srca i smanjenju upala u telu, piše Mind Body Green.

Foto:Shutterstock

Iako su učesnici ovog istraživanja dobijali orahe kao međuobrok, možete ih dodavati u svoja omiljena jela zbog dodatnih hranljivih sastojaka.

Orahe može jesti samostalno ali ih možete dodati u salatu od voća ili od povrća. Takođe ih možete dodati i u kaše za doručak.

Ovi orašasti plodovi su odličan dodatak pesto sosu, ajvaru, raznim slanim i slatkim namazima i naravno desertima.

 

Zatvoreno za komentare.