Masna, kisela, ljuta, jako topla ili jako hladna hrana, kao i gazirana pića mogu napraviti problem sa kojim se sukobljava sve veći broj građana naše zemlje.
Foto: Shutterstock
Gastritis se shvata olako, ali može napraviti brojne probleme u želucu. Naime, upala sluznice žuluca može postati akutna ako traje nekoliko sati ili dana, a hronična upala zna da potraje nedeljama i mesecima.
Dijagnoza se uspostavlja nakon pregleda sluznice želuca.
Foto: Unsplash
Nekontrolisano uzumanje lekova protiv bolova, prekomerne doze alkohola, neadektvana ishrana, intezivno konzumiranje nikotina, masna, ljuta, kisela hrana i suhomesnati dimljeni proizvodi su glavni faktori koji dovode do gastritisa.
Foto: Shutterstock
Prvi simptomi su nadutost, gubitak težine, mučnina, anemija i osećaj sitosti od minimalne doze hrane.
Vodite računa o ishrani i kao i uvek čim primetite neobičan problem javite se lekaru.