Hrana koja će vas oraspoložiti: 4 jesenja antidepresiva

Hrana koja će vas oraspoložiti: 4 jesenja antidepresiva

Svakako nam ne prija što su sunčane i tople letnje dane naglo smenile oblačnost, hladnoća, kiša. Melanholija i depresija, koje idu uz jesen, odražavaju se i na naše zdravlje, pre svega psihičko, pa osim neraspoloženja osećamo i da nam fali energija, koncentracija a i glavobolje su češće nego leti, kada je vreme stabilno.

 Foto: Shutterstock

No jesen ima jednu veoma lepu stranu, nudi nam bogatstvo zrelih plodova punih vitamina koji mogu da ublaže pomenute tegobe i ojačaju naš imunitet.

Crvena paprika

Foto: Pixabay

Crvena paprika je biljka koja sadrži najviše vitamina C, više nego što ga ima citrusno voće. Zahvaljujući njemu, podiže imunitet organizma. Vitamin A iz crvene paprike, deluje pozitivno na očuvanje vida, vitamin B9 na nervni sistem.

Likopen i beta karoten smanjuju rizik od raka jajnika odnosno od raka dojke. Ona je i dobar antidepresiv i antiseptik. Najbolje je jesti svežu.

Pitomi kesten

 Foto: Shutterstock

Za razliku od ostalih orašastih plodova, koji su puni masti, pitomi kesten sadrži veoma malo masnoća. Međutim, kaloričan je, budući da sadrži dosta ugljenih hidrata, zbog čega ne treba preterivati sa unetim količinama.

Osim ugljenih hidrata, kesten dosta minerala i vitamina B i C, pomaže kod bubrežnih i probavnih tegoba, dok čaj od kestena ublažava tegobe izazvane astmom i bronhitisom.

Grožđe

Foto: Pixabay

Grožđe je pre svega prepoznatljvo po visokom sadražaju šećera fruktoze i glukoze ali je ono bogato i brojnim vitaminima i mineralima. Čuva srce i krvne sudove, sprečava upale, poboljšava san i deluje laksativno, tj. potpomaže probavu.

Bundeva 

Foto: Shutterstock

Ne zovu je za džaba kraljicom jeseni. Idealna je, jer je, s jedne strane, puna antioksidanasa i karotena, te vitamina C i E, a s druge strane, sadrži veoma malo kalorija, manje od 30 kalorija u 100 grama.

Njene semenke su prava riznica aminokiselina i proteina a njeno ulje puno kalijuma i vitamina E. Bogata je i biljnim vlaknima. Može se jesti sirova, pečena, dinstana, pržena, a dobar je i sok od bundeve, jer sadrži dosta minerala i vitamina

Zatvoreno za komentare.