10 namirnica i pića koje svi treba da izbegavaju

10 namirnica i pića koje svi treba da izbegavaju

Izbegavanje određene hrane može biti teško, pogotovo ako njihov ukus smatrate finim, ali upravo u tome je "kvaka." Ovo su namirnice koje treba izbegavati!

Foto: Shutterstock

"Mnogo namirnica za koje su nam rekli da ne smemo da jedemo možda zapravo i nisu tako loše za nas. U stvari, ono što ti smatraš 'lošim' možda nije loše za nekog drugog", kaže Džuli Endruz, nutricionista sa sedištem u Viskonsinu.

Na primer, možda smatrate da stvari poput mlečnih proizvoda ili glutena nisu dobre za vas, jer uzrokuju glavobolju ili uznemiruju želudac. „Važno je razumeti da su mlečni i pšenični proizvodi uobičajeni alergen pa ih neki ne podnose dobro“, kaže Endruz za Prevention. Ali, drugima ona ne smeta i ne smatraju je lošom.

Ali, iako svaka osoba ima potpuno drugačije telo i drugačije reaguje na hranu, postoje neke namirnice koje još uvek vredi pokušati generalno izbegavati.

Voćni kompot

Razlog zašto je ova vrsta voća tako ukusna jeste - šećer, šećer i još malo šećera. Voćni kompoti rade se uz pomoć velikih količina šećera. „Voće je samo po sebi slatko pa mu nije potreban dodatak šećera“,  kaže Ejmi Gorin vlasnica "Amy Gorin Nutrition" u New Yorku.

Ali, ako vam se sviđa praktičnost konzerviranog voća, postoje firme koje proizvode voćne kompote bez dodatih šećera. "Obavezno pročitajte etiketu kada kupujete i proverite da li je proizvod konzervisan u vodi ili stopostotnom soku", napominje Gorin.

Foto: Shutterstock

Šlag za kafu

Ovaj proizvod sadrži hidrogenizovana ulja, kaže Endruz. Osim toga, šlag za kafu sadrži i kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze koji povećava masnoću jetre i veštačke zaslađivače, koji se dovode u vezu s različitim problemima, uključujući gastrointestinalne probleme.

Pokušajte da pijete svoju kafu crnu ili zamenite šlag za kafu sa bademovim ili kokosovim mlekom.

Dijetalni sokovi

Dijetalni sokovi prepuni su veštačkih zaslađivača, koji su glavni razlog zašto bi trebali da ih izbegavate. "To može biti i gore od stvarnog šećera", kaže Šonali Sons, dijetetičar iz "New York City Nutrition".

Veštački zaslađivači povezani su s rakom i gastrointestinalnim problemima, a aspartam - ključni sastojak dijetnih pića, takođe je povezan s razvojem dijabetesa, kaže Sons.

Niskokalorični puter od kikirikija

Maslac od orašastih plodova je odličan, velikim delom jer sadrži korisne nezasićene masti. "Ali, kada počnete da vadite masnoću iz putera od kikirikija, ne samo da smanjujete količinu zdravih masnoća, već takođe možete dobiti proizvod s dodatnim šećerom ili dodatnim bojama", kaže Gorin.

"Novi sastojci, odnosno boje, su dodati kao nadoknada za uklanjanje masnoća."

Foto: Shutterstock

Kupovno testo za pice

Iako je možda nekad dobra opcija kada nemate vremena, kupovno testo bogato je veštačkim trans-mastima, kaže Džuli Harington, autorka "The Healing Soup Cookbook". Te trans-masti, osim što utiču na holesterol, takođe povećavaju rizik od srčanih i moždanih udara, navodi Američko udruženje srčanih bolesnika.

Kokice sa maslacem (za mikrotalasnu)

Kokice sa maslacem napravljene su uz pomoć veštačke arome maslaca, koja može da izazove određene upale u telu, kaže Lorejn Kirni, dijetetičarka i osnivač "New York City Nutrition". Osim toga, ako dolaze u vrećici za mikrotalasnu te su vrećice prepune hemikalija.

Umesto toga, ako možete, probajte da pravite "domaće kokice" kod kuće u loncu na štednjak. "Kad pravite kokice kod kuće, imate kontrolu nad sastojcima", kaže Kirni.

Veštački zaslađivači

"Ljudi su pre uvek govorili da umesto rafinisanih šećera trebamo da konzumiramo veštačke zaslađivače i dijetalne sokove", kaže Sons, ali veštački zaslađivači mogu da budu gori od rafinisanog šećera zbog potencijalnoga uticaja na zdravlje i nepoznatih rizika koje donose sa sobom.

Umesto veštačkih zaslađivača probajte jednostavno da smanjite unos šećera.

Foto: Shutterstock

Energetska pića

Energetska pića imaju dobar ukus upravo zbog veštačkih aroma i šećera, a većina firmi koje proizvode energetska pića ne žele da otkriju tačne sastojke koji se koriste u njihovoj proizvodnji.

"Mogli bi dakle da pijete energetsko piće aromatizovano borovnicom, ali nećete znati koje su tačno hemikalije korišćene za rekreiranje spomenutog ukusa", navodi Kirni.

Niskokalorični sladoled

Sladoledi sa malo masti umesto šećera koriste alkoholni šećer koji, kada se konzumira u velikim količinama, može delovati kao laksativ, kaže Kirni. Stoga, ako imate osetljiv želudac ili osetljiv probavni trakt te ćete efekte osetiti još brže.

So

Mnogi sole svoju hranu i pre nego što je uopšte probaju. Naravno, malo soli je u redu, ali preveliki unos može rezultovati raznim zdravstvenim teškoćama i upalama. Ljudi koji unose previše soli u svoj organizam mogu da osećaju blage vrtoglavice, konstantno su žedni i povećavaju šanse za visoki krvni pritisak.

Zatvoreno za komentare.