7 namirnica koje zimi loše utiču na zdravlje

7 namirnica koje zimi loše utiču na zdravlje

Sveži, sočni proizvodi koji nisu karakteristični za naša područja u ovom dobu godine ponekad mogu biti sjajna opcija za ulepšavanje dosadnih zimskih dana. Ovo su namirnice koje zimi loše utiču na zdravlje.

Foto: Shutterstock

Ali, morate imati na umu da se većina ovih namirnica uvozi iz toplijih krajeva, a zbog transporta njihova dobra svojstva polako blede. Zbog toga ova hrana nema nikakve prehrambene vrednosti.

Donosimo vam spisak namirnica koje ne biste trebali konzumirati zimi jer nisu dobre za vaše zdravlje.

Špargle

Najbolje vreme za konzumaciju špargli je proleće, to je njena prirodna sezona. Zimi se špargle uvoze iz Perua ili Kine.

U tom periodu ne samo da ukus i tekstura počinju da blede, već i vitamini nestaju. Mnogo korisnih elemenata nestaje tokom transporta i čine ih manje hranljivim.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели 🍳𝐮𝐧𝐚_𝐜𝐨𝐩𝐩𝐢𝐚_𝐢𝐧_𝐩𝐚𝐝𝐞𝐥𝐥𝐚🍳 (@__unacoppiainpadella_) дана

Zapakovano zeleno povrće

Zapakovano zeleno povrće (poput zelenih salata) prethodno je isprano i naseckano. Međutim, pranje može oštetiti vlakna zelenila i dovesti do gubitka vitamina u njima.

Na kraju nam ostaje dobar izgled i manje zdrav proizvod. Bolje je pričekati topliju sezonu kako biste kupili sveže uzgojene i nepakovane.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Restoran Gondola (@gondolarestoran) дана

Jagode i borovnice

Leto je najbolje vreme za uzgoj bobica. Jagode su bogate vitaminom C koji učvršćuje kolagen, a borovnice mogu pomoći u sprečavanju raka kože i pojačati moždane aktivnosti.

Međutim, sve ove zdravstvene benefiti vrede ako konzumirate domaće uzgojene bobice. Stoga nemojte kupovati one uvozne, već ukoliko ne možete bez njih odlučite se za smrznute varijante.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Chelsea Charles (@chelsea_charles_) дана

Kukuruz na klip

Kukuruz raste samo leti. Dakle, kukuruz na klipu koji pronađete u vašem lokalnom supermarketu možda nije tako svež kao što mislite. Umesto toga, oni mogu biti ili smrznuti ili ostavljeni od prethodnog leta.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Eat🍕Lift🏋🏻 Live🏝 (@getfitordietrying.bh) дана

Mlečni proizvodi

Neke mlečne proizvode poput surutke, švapskog sira i mleka treba pažljivo konzumirati zimi. Švapski sir može povećati izlučivanje sluzi iz žlezda i može uticati na ukupno stanje tela.

Ljudi koji kašlju ili su prehlađeni mogu pogoršati problem konzumiranjem.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Una familia vegana, ¿y normal? (@unafamiliaveganaynormal) дана

Šećer

Šećer može pokrenuti depresivno raspoloženje, posebno zimi. Unos šećera pokreće upalne procese u vašem telu i smanjuje oslobađanje dopamina, elementa koji omogućava da osećamo zadovoljstvo.

Zima je sama po sebi depresivna sezona za mnoge, a konzumiranje šećera može je dodatno pogoršati.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Samanta Gzimailaitė (@samantashomemadecupcakess) дана

Crveno meso

Crveno meso je odličan izvor proteina koji je neophodan za jačanje mišića i metabolizam. Međutim, učestalo konzumiranje crvenog mesa može prouzrokovati koncentraciju sluzi u vašem grlu. Zbog toga je mnogo bolje da tokom sezone konzumirate piletinu ili ribu.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Cole Sappington (@sapp_bbq) дана